COMPROMÍS: MOBILITZACIÓ, PROGRAMA I HONESTEDAT

La llarga resposta de Juli Just es dedica principalment a llançar balons fora per a eludir la qüestió central que jo plantejava: la deshonestedat i deslleialtat que representa l'incompliment per Enric Morera i Josep Panyella del protocol signat del Compromís. Perquè per moltes voltes que li donen, el cert és que EUPV (i Gloria Marcos) va actuar d'acord amb aquest protocol en nomenar, en la reunió del seu Consell Polític, el representant que li corresponia elegir per al Consell d'Administració de RTVV. I que els diputats del Bloc, junt amb les diputades trànsfugues d'EiP, van actuar en contra d'aquest protocol en intentar que s'anomenés una persona distinta a l'elegida per EUPV, i en no aconseguir-ho utilitzar això com a excusa per a un incompliment molt més greu, no solament de la lletra sinó de l'esperit del protocol, en votar per a destituir a Gloria Marcos, coordinadora general d'EUPV, com a Síndica del Grup Parlamentari de Compromís.

Amb l'intent de justificar allò injustificable, parlen de la Comissió Política de Compromís eludint el fet que aquesta va donar suport majoritàriament al nomenament per EUPV del representant esmenat i va desautoritzar la substitució de Gloria Marcos (per 3 de les 5 forces que el composen i el 69% del vot ponderat).

Per altra banda, és clar que el protocol no prohibeix que el Grup Parlamentari es dote d'un òrgan rector. Jo no qüestionava això, sinó l'afirmació de Juli Just i altres de que el protocol contigués l'acord de creació del mateix, afirmació la falsedat de la qual intenten ara dissimular amb circumloquis. En tot cas, cap acord del Grup Parlamentari pot justificar l'incompliment del protocol del Compromís.

Naturalment, jo assumisc únicament les meues pròpies declaracions i les dels òrgans del meu Partit. No tinc perquè assumir textualment les declaracions d'altres membres d'EUPV o del PCPV, amb independència de les majors o menors coincidències que tinga amb ells. Però és poc seriós voler utilitzar les declaracions de Víctor Domínguez per a argumentar que la direcció del PCPV o d'EUPV estava en contra del pacte del Compromís. Víctor Domínguez sí estava en contra, mai ho va dissimular, i es va quedar en minoria tant al PCPV com a EUPV.

Val la pena, tanmateix, que aclarim quina va ser la posició adoptada, primer per la direcció del PCPV, i posteriorment per la direcció d'EUPV: en contra dels apriorismes segons els quals el Bloc era d'esquerres i per tant calia pactar amb ells, o el Bloc era de dretes i per tant no s'havia de pactar, vam adoptar una posició diguem-ne "anguitista" (recordeu, allò de "programa, programa, programa"), plantejant que la via per a la convergència política i electoral era la confluència en la mobilització social i en el programa. Aquesta posició, així formulada, podia ser compartida per aquells que aspiràvem a un acord que inclogués al Bloc i aquells que pensaven que aquesta confluència no es podria donar. El resultat ens va donar la raó, en tant que primer vam coincidir amb el Bloc en la mobilització social (per una Escola pública, laica, democràtica i valenciana, per un Estatut de debó, pel valencià, pel territori, etc.), i després de la Convenció Programàtica d'EUPV vam coincidir també en el programa (pel desenvolupament del sector públic, per la moratòria urbanística, per un sistema de finançament equitatiu i solidari concertat multilateralment en un marc federal, per un estat espanyol federal, republicà i solidari, etc.). I és en aquest marc que, després d'haver fet realitat el Compromís per a les eleccions autonòmiques, el Consell Polític d'EUPV va llançar a debat la proposta d'intentar arribar a candidatures úniques de totes les forces d'esquerres o progressistes, respectivament, per al Congrés dels Diputats i per al Senat.

És en aquesta situació en la que es produeix el trencament pràctic de l'acord del Compromís autonòmic per part dels diputats del Bloc i les diputades trànsfugues d'EiP, generant una situació greument negativa per a l'esquerra valenciana en decebre les esperances generades per aquest acord. Això no ens ha de portar a renunciar a la convergència política i social de l'esquerra valenciana, ni a anatematitzar genèricament al nacionalisme, que malament s'hauria de veure representat per l'actuació dels esmentats diputats i diputades. Però fa imprescindible posar per davant el criteri d'honestedat política, junt amb els de la confluència en la mobilització social i en el programa, per a qualsevol acord futur.

En tot cas, si Juli Just i els seus companys del Bloc i el BES volen salvar el Compromís autonòmic en la seua configuració actual, ho tenen molt clar: que tornen a la normalitat definida en el seu protocol, restituint a la Coordinadora General d'EUPV com a Síndica del Compromís i deixant de recolzar-se en dues trànsfugues en contra d'EUPV.

Rafael Pla López
secretari de Formació i Debat del PCPV

Debat en ANNA