CONFUSIÓ
Rafael Pla López
membre del Consell Polític d'EUPV

Alguns semblen haver-se confós d'enemic, com els regidors de l'Entesa i el BNV de Silla que han pactat amb el PP per a evitar un alcalde del PSOE, els regidors de l'Entesa de Meliana, del BNV de Cullera i del PSOE de Museros que al votar-se a si mateixos han permés al PP assolir l'alcaldia, o els de l'Entesa de Beniparrell que han votat un alcalde del PP. Afortunadament, són solament les excepcions que confirmen la regla: en la gran majoria dels casos s'ha donat una conjunció de les forces democràtiques i progressistes enfront del PP, i en el cas d'EUPV s'ha fet honor al compromís electoral de no facilitar, ni per acció ni per omissió, l'accés del PP al govern. I qui no ho ha acomplit té ara l'opció de rectificar o dimitir per a recuperar la dignitat política.

Però allò més preocupant, en temps de reivindicació de la memòria històrica, és la curta memòria d'aquells que semblen haver oblidat també que el PP és el partit de la guerra, una guerra que per cert no ha finalitzat pel fet que haja desaparegut de les primeres planes: en Telecinco s'informava de com la darrera setmana les tropes nord-americanes havien matat en combat a un centenar d'iraquíes; i és al seu país, ocupat però encara en guerra, on el govern del PP ha enviat tropes espanyoles participant del més ranci colonialisme. I semblen haver oblidat que el PP és un partit que està agredint les llibertats democràtiques amb la seua actuació legislativa i governativa i les pressions sobre el poder judicial, en un context mundial favorable a aquesta agressió però que entronca molt bé amb el passat franquista de bona part dels seus dirigents: una darrera mostra ha estat l'obertura d'un expedient al director de l'Institut de Castelló de la Ribera pel fet que en les seues parets s'haja dit la veritat sobre Aznar.

Semblen haver confós les candidatures municipals del PP amb agrupacions locals independents, sense adonar-se que són les expressions locals d'un partit enemic de la pau, les llibertats i els drets socials, cosa que es plasma també en la seua política municipal, gens favorable a la gent més desfavorida, als serveis públics i a la democràcia participativa. I potser alguns s'hagen confós a si mateixos amb una colla d'amics, enlloc de l'expressió local d'un projecte global de convergència política i social de les esquerres.

Però haurem de continuar insistint en la necessitat de pensar globalment i actual localment. Perquè, com escrivia Salvador Espriu i cantava Raimon, mai no hem pogut, però, desesperar, del vell vençut: caldrà que digui de seguida prou, salvat en poble, ja l'amo de tot, no gos mesell, sinó l'únic senyor. Per a que un altre món siga possible en el que es difonga la cultura i no la mort, de manera que deixe de ser certa l'acusació que Víctor Mora posa en boca del seu personatge Colibrí, dirigida a un indígena que estava torturant al Corsario de Hierro: "tu comportamiento es digno de un hombre civilizado, y no de un salvaje".


Posteriorment el regidor d'EUPV-l'Entesa de Meliana va presentar una moció de censura junt al el PSOE i el BNV, rectificant així la situació anterior i restituint el govern de progrés en aquesta localitat.