CONSTRUIR L’ALTERNATIVA PER A SALVAR EL PLANETA

Rafael Pla López

regidor d’Unides Podem Esquerra Unida de Meliana

Després de dècades militant als moviments socials, he accedit a l’Ajuntament de Meliana encapçalant la candidatura d’Unides Podem Esquerra Unida, des de la nostra voluntat d’impulsar la participació ciutadana a partir de la nostra convicció de que la democràcia no es redueix a votar cada 4 anys. I és imprescindible l’impuls i la participació de membres de candidatures i institucions en moviments socials (de dones per la igualtat, de majors per les pensions, de joves pel clima, etc.) per contribuir a la construcció d’una alternativa als poders dominants, interessats únicament en augmentar el Producte Interior Brut i els beneficis del capital. I l’alternativa ha de basar-se en el treball, amb Investigació científica, Desenvolupament tecnològic i innovació en la feina (I+D+i) en una perspectiva de gènere (femení) orientada a tenir cura de les persones i del planeta, el qual és una responsabilitat de tothom i no únicament de les dones.

I l’ofensiva de l’extrema dreta, encapçalada als Estats Units per Donald Trump i que el seu ex-cap de gabinet Steve Bannon actúa per estendre-la en Europa, no amenaça únicament les llibertats (substituint el diàleg i el respecte a les decisions democràtiques dels pobles per la pràctica franquista d’empresonar als discrepants) i els drets socials, sinó també la supervivència de la vida en el planeta Terra.

Els científics han advertit insistentment que si no s’actua ràpidament en els propers anys per aturar l’emissió de gases d’efecte hivernacle que estan provocant el calentament global aquest es farà irreversible provocant una catàstrofe climàtica, amb l’extinció d’un milió d’espècies i la destrucció del fitoplancton oceànic que proporciona bona part de l’oxígen atmosfèric, amenaçant també la supervivència de la espècie humana.

I en un context en que s’utilitza el terme “nacionalisme” com un epítet per a criticar a altres, cal subratllar que no podem tancarnos en un país, una península o un continent: construir murs per aturar una emigració provocada per la fam, guerres i canvi climàtic no aturarà l’expansió d’una catàstrofe climàtica. La nostra pàtria és el planeta.