DE LA DEMOCR└CIA ASSEMBLE└RIA A LA PLEBISCIT└RIA
Rafael Pla Lˇpez
 
Si democrÓcia etimol˛gicament significa "poder del poble", per a la seua realitzaciˇ el vot Ús necessari per˛ no suficient: cal que es puga emetre arran d'un debat en el qual les diferents posicions puguen expressar-se i ser conegudes en condicions equitatives.

I sabem que la democrÓcia representativa generada per les revolucions burgeses estÓ limitada per la falta de condicions equitatives en els mitjans massius de comunicaciˇ, controlats predominantment pels potentats. Per aix˛, la democrÓcia de base o assembleÓria suposa un notori progrÚs per a una democrÓcia real, en tant que en l'assemblea les diferents posicions poden ser expressades directament pels assistents abans de ser sotmeses a votaciˇ.

╔s clar que en escales Ómplies, en les quals tothom no pot reunirse i debatre conjuntament, cal combinar formes de democrÓcia assembleÓria i representativa. Certament, l'˙s d'Internet facilita el debat i la votaciˇ  en escales Ómplies, per˛ no podem ignorar les limitacions objectives en la seua utilitzaciˇ.

Per aix˛, en la tradiciˇ de la democrÓcia obrera els Congressos o Assemblees de delegats han estat fites essencials en l'exercici democrÓtic, possibilitant que els documents proposats siguen debatuts, esmenats i votats en assemblees de base, i que els delegats elegits per elles, reunits en Assemblea, puguen tambÚ debatre els documents i les esmenes als mateixos abans de prendre decisions sobre ells i elegir en el seu cas el seus ˛rgans de direcciˇ.

Resulta per tant sorprenent que ara es vulga presentar com un avanš democrÓtic la substituciˇ del debat i votaciˇ assembleÓria per una votaciˇ a distÓncia, siga aquesta telemÓtica o presencial. Doncs no Ús un avanš, sinˇ un retrocÚs: per molt que hi haja f˛rums telemÓtics de debat, Ús molt dubtˇs que la participaciˇ en aquestos es puga equiparar al debat assembleari. El cert Ús que en aquestes condicions
pot ser decisiu el pes i el condicionament dels mitjans massius de comunicaciˇ, i en particular la presŔncia televisiva de uns o altres dirigents o portaveus. Per avanšar en una democrÓcia participativa es podia haver seguit el camÝ ja transitat al PaÝs ValenciÓ, amb la supressiˇ dels "superdelegats" que voten sense haver estat elegits des de la base, o amb l'˙s d'un sistema electoral proporcional amb llista oberta, en lloc de substituir la votaciˇ en Assemblea per la votaciˇ a distÓncia.

Aquest mŔtode, lluny de suposar un avanš en democrÓcia participativa, suposa la instituciˇ d'un mecanisme plebiscitari per refrendar a un determinat lÝder mediÓtic. Suposa el pas a una democrÓcia plebiscitÓria.