RAONS EN CONTRA DE MAASTRICHT I EN PRO DE LA GLOBALITZACIË ECONĎMICA
Rafael Pla Lˇpez
"pensar globalment i actuar localment"

A finals del segle XX s'ha arribat a un alt grau d'internacionalitzaciˇ de les forces productives, singularment en dues dimensions:
1) El desenvolupament de les comunicacions facilita que el que passa a un lloc del planeta tinga rÓpides conseqŘŔncies en l'altre extrem del mateix.
2) El creixement de la producciˇ topeta amb els lÝmits ecol˛gics del planeta, i per tant aquests no poden ser ignorats en qualsevol cÓlcul econ˛mic a nivell local.
El neoliberalisme, que en Europa es concreta al projecte de Maastricht, Ús en bona part una resposta, des de la l˛gica del capital i els interessos de les multinacionals, a aquesta situaciˇ. Per˛ es important distingir entre el carÓcter sesgat, parcial i distorsionat de la resposta capitalista i la realitat de la globalitat dels problemes, bona part dels quals no sˇn resolubles de forma aillada en un Ómbit local.
I cal desemmascarar les pretensions del neoliberalisme de presentar-se com adalil de la globalitzaciˇ econ˛mica: en realitat, el neoliberalisme impulsa la globalitzaciˇ del capital, per˛ s'oposa a una vertadera globalitzaciˇ econ˛mica, per tal com la prevalenša del benefici privat impedeix una utilitzaciˇ i distribuciˇ racional i ecol˛gicament sostenible dels recursos globals, i porta a l'increment dels desequilibris econ˛mics. ┌nicament la falÓcia de suposar que l'economia es redueix al capital (i la riquesa al dinÚs) permet presentar la globalitzaciˇ del capital com a globalitzaciˇ econ˛mica.
En aquest sentit, el Tractat de Maastricht presenta com a criteris de convergŔncia "econ˛mica" (de "globalitzaciˇ europea") ˙nicament criteris de convergŔncia "formal", monetÓria.
Per aix˛, per a aconseguir una autŔntica globalitzaciˇ econ˛mica cal oposar-se enŔrgicament al neoliberalisme, i per a aconseguir una autŔntica integraciˇ econ˛mica europea (que requeriria una homogeneitat laboral, fiscal i mediambiental) cal oposar-se radicalment al Tractat de Maastricht.

27 de marš de 1997