MANIFEST
CONTRA LES POLITIQUES DEL BANC DE DESENVOLUPAMENT AFRICA (BM) I PEL DRET A LA VIDA.
UNA ALTRA AFRICA ÉS POSSIBLE, GLOBALITZEM LES RESISTÈNCIES I LA SOLIDARITAT

El Banc de Desenvolupament Africà (BM) farà del 29 al 31 de Maig una reunió a Valençia. (PARA QUÉ SE REUNEN) Aprofitem per proposar un nou marco de construcció d'Africa, en un nou temps en que els africans dexidiscan soberanament les cuestións que afecten a les seves vides. Exigin Justicia al món, exigin la reforma radical de les Institucións Financieras Internacionales.

El BAD es una Institución Financiera Internacional (IFI) que, en sintonía con el Banco Mundial,  aplica las polìtiques de ajuste estructural y de liberalización económica; una institució pública internacional, subordinado a los intereses de les grans potències, al servei de les empreses transnacionals i del capital financer, financiada pels impostos del Nord i pels interessos abusius del deute del Sud.

Impulsa, conjuntament como l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE) i l'Organització Mundial del Comerç (OMC), polítiques ultraliberals com privatitzacions i destrucció de serveis públics, substitució de cultius necessaris per altres de luxe per a l'exportació, en benefici d'especuladors i empreses transnacionals, que reben enormes subvencions, sòl industrial gratuït i altres avantatges dels estats.

La campanya endegada denuncia que aquestes institucions, sense legitimitat democràtica (els vots són en proporció a les aportacions monetàries, de forma que els països rics tenen assegurada sempre la majoria) imposen polítiques econòmiques i socials lesives als pobles del món.

En Africa, estas políticas neoliberales se traducen en la exclusión de su población mucho más dramática y radical que la explotación a que se ven sometidos los habitantesde otros países empobrecidos. El papel que se le ha reservado en la actual globalización es el de suministrador de materias primas baratas facilmente expoliables por el nulo control a las condiciones de sostenibilidad y respeto a los límites ecológicos que sus gobiernos no tienen voluntad política o soberanía decisoria para imponer. La exclusión de sus habitantes de cualquier beneficio "del libre mercado", del producto del expolio de materias primas a que son sometidos, es total. Todo ello, en un context d'empobriment i conflictes armats regionals, sovint fomentats por los interessos transnacionals  de control de estos recursos, y de los gobiernos del Norte por los intereses geoestratégicos que tienen en algunas zonas. Intervencions militares disfrazadas de ayudas humanitàries (per exemple, en la regió africana dels grans llacs) y que unidas a la pobreza imperante hacen de Africa un continente de personas donde predominan las personas hambrientas, enfermas y expoliadas, en donde el destino de las más fuertes y menos desfavorecidas es la emigración en condiciones de patera, para obtener el privilegio de ser explotadas y, pasar de sus paises empobrecidos a la marginación de nuestras crecientes bolsas de exclusión social.

Les conseqüències d'aquestes polítiques para Africa són ben evidents: unidas al peso de la Deuda Externa y el pago de los intereses, imposibilitan la implantación de políticas sociales que contemplen presupuestoss para educació, salut, ajuda alimentària, etc., aunque sí para aumentar els pressupostos destinats a armament i defensa. Las consecuencias de estas políticas son más evidentes sobre les dones y los niños, les més débiles, y los que más contribuyen a que la esperanza de vida en este continente sea de tan solo 53 años y sigue bajando por las condicionesde pobreza y emergencia sanitaria en Africa, donde enfermedades facilmente radicables siguen siendo endémicas, unas, por la falta de acceso a mínimos sanitarios, como el agua potable, y otras, porque los intereses de las multinacionales y sus derechos de patentes imponen unos costes inasumibles a medicamentos básicos que producen miles de muertos facilmente evitables, ante la mirada pásiva e hipócrita de las Instituciones Públicas Internacionales. Otra sanidad es posible, en otro mundo en el que el dinero no sea la medida decisoria del Derecho a la Vida. Si en otras regiones ja no hi ha límits pel negoci a l'Africa no ni ha limits a l'exclusió.

Las instituciones financieras internacionales, como Banco de Desarrollo Africano,  a través de los mitjans de comunicació pretenden hacernos creer -tan inútil como insistentemente- que sus políticas son las únicas posibles. Frente a los intereses que imponen el neoliberalismo a la mundialización, afirmamos que otras políticas son posibles, en favor de la vida, de la universalización de los derechos y de la justicia global.

Para que otra Africa y otro mundo sean posibles, nos enfrentamos a aquest model neoliberal de globalització, y apostem per les resistències a las imposiciones exteriores que determinan las decisiones y condicionan la soberanía de los pueblos, apostamos por la construcción de alternativas y por la solidaridad.

Solidaritat entre pobles. Exigim l'abolició del deute extern, pagat amb escreix, i el reconeixement del deute ecològic envers les zones perifèriques, després de segles d'espoli dels seus recursos. Exigim, a més, la fi de les polítiques destructores de les cultures dels pobles. Solidaritat entre persones, per garantir unes condicions de vida dignes per a tothom, a un treball digne i estable, a un habitatge, a un servei públic de qualitat en la salut, l'ensenyament, el transport, etc. Apostem per globalitzar els drets socials i laborals, a tot arreu del món, sense cap discriminació, de gènere, d'origen (nacionals o immigrats) o de qualsevol altre tipus. Solidaritat entre generacions, per garantir la salut del planeta i dels seus habitants. Cal una economia sostenible basada en la cultura de la prevenció i la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables. Amb un model agroalimentari respectuós amb l'equilibri ecològic, que a més de proveir d'aliments a tothom, garanteixi la seva qualitat per al consum. Apostem per la fiscalització dels fluxos especulatius de capitals (1,8 bilions de dòlars, més de 300 bilions de pessetes, es mouen diàriament en intercanvis de divises) amb capacitat per fer trontollar la situació de qualsevol país que no satisfaci els capricis dels especuladors (ho demostren les crisis successives de Mèxic, del sud-est d'Àsia, de Rússia, de Brasil, i les actuals de l'Argentina i Turquia, concentrades en els darrers anys). Defensem establir els mitjans i mecanismes necessaris que permetin al conjunt de la societat posar l'economia al seu servei. Reformas "no reformistas" que, como la Renta Básica o la "tasa Tobín", introducen un grano de arena en los engranajes de la especulación financiera internacional y el credo Neoliberal. Apostem, igualment, per unes relacions de comerç just que garanteixin millors condicions de vida i de treball. Defensem la cultura de la pau, el respecte als drets humans i la solidaritat per sobre la persuasió i el militarisme. Rebutgem la fabricació i el comerç d'armes que enriqueixen els països rics i promou conflictes en els països pobres, que perpetua un ordre internacional injust tot augmentant els pressupostos de defensa i reduint les despeses socials. Critiquem les polítiques de control social i policíaques que impedeixen aprofundir en la democràcia participativa.
Esta campanya, com la propera de Barcelona en Juny, s'insereix en el moviment internacional de resistències i propostes alternatives que desde Chiapas, Seattle, Bangkok, Praga, la Marxa Mundial de les Dones, al Fòrum Social Mundial de Porto Alegre i moltes altres, on s'ha posat de relleu que un altre món és possible. Un món just solidari i sostenible. Amb aquesta legitimitat declarem el Banc Mundial y les seves "sucursals" institucións non grates i denunciem la violència de les seves mesures, que imposen per la força la misèria i l'angoixa a tot arreu. Fem una crida a mobilitzar-se de forma pacífica, no violenta però contundent, contra la presència del Banc de Desenvolupament Africá i a favor de la globalització de les resistències i la solidaritat.

València, maig de 2001


Desde ahora, la Campaña os invita a adheriros a este manifiesto y a asumir su contenido.

Sería importante que  vuestras adhesiones se hubieran recibido antes del 10 de Mayo, ya sabemos de la premura de tiempo, pero es por razones de imprenta.

Deben enviarse a la comisión de prensa (lucees@teleline.es):
- el nombre del colectivo
- correo-electrónico o teléfono de contacto
- una aportación económica: voluntariamente establecida para las personas que lo hagan a titulo individual.Y, de un mínimo para organizaciones de 5000 pts. en adelante según su tamaño (media actual 25.000 pts) como convocantes de la Campaña.