PROTECCIÓ O AMENAÇA?
(ACWPTAACABAB)

Rafael Pla López

En una dictadura, la policia és un cos repressiu que amenaça l'exercici de les llibertats cíviques. En una democràcia, és una protecció d'aquest exercici.

I l'anomenada oficialment Llei de Seguretat Ciutadana en Espanya, més coneguda com a Llei Mordassa, contempla precisament a la policia com una amenaça. Està farcida de clàusules destinades a "protegir" no a la ciutadania, sinò a la mateixa policia. De elles la més greu pot ser la prohibició de difondre vídeos de les seues actuacions.

És clar que el redactor d'aquesta Llei no estava pensant en vídeos que mostren policies recollint gatets de dalt dels arbres, ajudant a ancianes a creuar un carrer, ni tampoc impedint agressions masclistes o racistes: aquests vídeos els mostrarien com uns herois. Més bé estava pensant en vídeos que els mostraren expulsant a famílies de les seues cases o apallisant manifestants, que precisament els mostrarien com una amenaça.

I potser el més surrealista siga la utilització de la Llei Mordassa per impedir l'ús de l'acrònim ACAB, que pot interpretar-se com "All Cops Are Bastard", però també com "All Cats Are Beautiful", interpretació gens estranya tenint en compte la proliferació en Internet de vídeos amb gatets. És clar que la interpretació no es dedueix de l'acrònim mateix, sinó que sorgeix de la ment del seu lector.

I és clar que l'enunciat "All Cops Are Bastard", en la seua generalització, és fals: hi ha prou amb un policia decent per a refutar-ho (i jo conec a uns quants). Però en canvi, sí tindria fonament l'afirmació de que tots els policies qui persegueixen l'acrònim ACAB són bastards (amb perdó de Tarantino), és a dir ACWPTAACABAB. I també, clar, ACWPTAACWPTAACABABAB, i així successivament.

I un policia demòcrata podria llegir també ACAB com "All Cops Are Beautiful" (hi ha fins i tot en https://www.youtube.com/watch?v=88n3IRiCM8E  un vídeo que juga amb aquesta expressió). De fet, aquest podria ser un títol adient per a un almanac amb fotos de policies, de l'estil dels que de vegades publiquen bombers, i demostraria sentit de l'humor, en l'extrem oposat dels que es dediquen a perseguir joves per portar samarretes amb l'acrònim ACAB.