UNITAT DE L'ESQUERRA VERSUS L'ESTRATÈGIA DE LA DESLLEIALTAT
Rafael Pla López
secretari de Formació i Debat del PCPV
 
Juli Just i els que signen amb ell l'article publicat al LEVANTE-EMV el 2 d'agost de 2007 saben perfectament que el que ha fet la direcció del Bloc és políticament i èticament impresentable: ells mateixos reconeixen que "Els pactes estan per a ser complits", i saben que Enric Morera i Josep Panyella han vulnerat la lletra i l'esperit del pacte del Compromís al votar, amb l'ajuda de 2 trànsfugues, la destitució de la Coordinadora General d'EUPV Gloria Marcos com a Síndica del grup parlamentari. Per això intenten desviar la qüestió denigrant a Amadeu Sanchís per a qüestionar el seu nomenament com representant al Consell d'Administració de RTVV, encara que saben perfectament que el pacte del Compromís que Enric Morera va signar diu que "Correspondrà a EUPV el nomenament dels representants del Grup en Consells i altres entitats en el mateix nombre dels nomenats actualment", com era aquest cas, i que s'ha utilitzat el mateix, referit a un òrgan al qual el domini del PP deixa poca rellevància, com a excusa per a trencar l'acord signat. Per això repeteixen mentides com una suposada "oposició radical al Compromís" per part d'Amadeu Sanchis, el qual, pel contrari, va votar a favor del Compromís al si del Comité Nacional del PCPV i del Consell Nacional d'EUPV, i va ser u dels principals impulsors de la campanya electoral autonòmica en València que va portar a Enric Morera a les Corts (els del Bloc sembla que estaven massa ocupats fent campanya per Carmen Alborch).

Com no poden negar l'acord esmentat del pacte, intenten embolicar les coses afegint "Però no és més cert que també hi conté altres acords, com ara que hi ha un òrgan rector de la coalició i un altre del grup parlamentari", quan el cert (com es pot comprovar en http://www.nodo50.org/pcpv/compromis) és que l'únic òrgan previst és la Comissió Política de la coalició, que per un vot ponderat del 69% va acordar:
"  1. Reconèixer a Glòria Marcos com a única Síndica del Grup Parlamentari de Compromís legitimada en virtut dels acords signats per les forces polítiques que conformen el “Compromís pel País Valencià”, així com pels acords dels òrgans de decisió d’EUPV.
   2. Desestimar qualsevol elecció de Síndic/a del Grup diferent al que estableixen els acords, siga pel procediment que siga. Per tant, declarar que el nomenament, si així es produeix, de Mònica Oltra com Síndica no compta amb cap legitimitat derivada dels acords de “Compromís pel País Valencià”."

Per a intentar justificar allò injustificable, els signants de l'article volen fer creure que els únics que estaven a favor del Compromís eren els que ara han dinamitat l'acord signat. Saben perfectament que l'acord del Compromís, a petició de la mateixa direcció del Bloc, era exclusivament per a les eleccions autonòmiques, però insisteixen en argumentar en relació a les eleccions municipals, on saben que els eventuals acords eren competència dels Col·lectius locals. Saben perfectament que si l'acord del Compromís autonòmic es va endarrerir va ser, entre altres coses, per la decisió de la direcció del Bloc d'esperar a veure el resultat de l'Assemblea d'EUPV per si de cas els mateixos trànsfugues en que s'han recolzat es feien amb el seu control. Potser alguns ignoren que els Estatuts d'EUPV estableixen que, llevat de casos excepcionals, els càrrecs públics tenen un límit de 2 manaments, però no els importa vilipendiar la renovació en les candidatures d'EUPV. Es lamenten que s'arribés a un acord que no solament inclogués a Carles Arnal i el seu petit grup, sinó també al partit amb més implantació relativa d'Els Verds del País Valencià, que per cert, al contrari del que diuen, mai van trencar el pacte de l'Entesa, sinó que van ser marginats en favor del grup de Carles Arnal. I no els importa tergiversar una intervenció de Gloria Marcos al Consell Polític Federal d'IU per a minusvalorar una proposta del Consell Polític d'EUPV en favor de reeditar el Compromís de les esquerres per a les Eleccions al Congrés dels Diputats i impulsar una Entesa de totes les forces progressistes (incloent al PSOE) per al Senat, proposta que la posterior actuació del Bloc ha fet inviable pel que fa a la seua participació, encara que no es puga descartar per a la resta.

Perquè ara que torna a estar de moda atacar al PCE (me retrotrau a quan era jove...), cal recordar que el PCE ha defensat reiteradament al llarg de la seua història, en diferents circumstàncies, la unitat de les forces democràtiques, progressistes o d'esquerres. Així vam impulsar el Front Popular en defensa de la República i la Junta Democràtica enfront del franquisme, i posteriorment IU i EUPV com a moviment polític i social plural i alternatiu d'esquerres. I el PCPV va defensar fa 20 anys una coalició amb la UPV, fa 4 anys l'Entesa i enguany el Compromís, mantenint-hi la lleialtat, a diferència d'altres. I continuem donant suport als acords constituents i al programa del Compromís pel País Valencià per un desenvolupament cultural i econòmic socialment i ecològicament sostenible del País Valencià, enfront de les polítiques antisocial i depredadores del PP i enfront del bipartidisme. Ara bé, tal com diu el punt 16é del seu Manifest, aquesta unitat de l'esquerra s'ha de basar en un "Compromís per la transparència, la regeneració democràtica i la recuperació de l'ètica en vida política", i per tant s'exclou de la mateixa qui practica la deshonestedat i la deslleialtat als acords signats.

En aquest marc, fem una crida a tota la gent honesta d'esquerres a aglutinar-se al voltant d'Esquerra Unida del País Valencià en defensa dels interessos socials de la majoria del poble valencià, de la seua cultura i del seu territori, com a moviment plural i alternatiu d'esquerres amb voluntat inequívocament unitària, tant en la mobilització social com davant de les properes convocatòries electorals, fent fracassar els intents d'impedir una alternativa d'esquerres en defensa de l'ètica en la vída política i enfront del bipartidisme de la dreta i el centre.