LA UNITAT DELS DEMÒCRATES CONTRA EL TERRORISME
Rafael Pla López
secretari de Formació i Debat del PCPV
membre del Consell Polític d'EUPV

Al LEVANTE-EMV de 16 de gener llig dos articles d'opinió amb afirmacions sorprenents. Per una banda, Luis del Val es troba "decepcionado por el empecinamiento de Zapatero en dejar la puerta abierta al diálogo, sin guardar siquiera unas semanas de luto". Per altra banda, Francisco Mora afirma que "Utilizar las manifestaciones como arma fundamental de la lucha contra la barbarie de los bandidos vascos, es una clamorosa declaración de impotencia de los políticos y gobernantes".

La primera afirmació resulta sorprenent per tal com el que ha dit Zapatero, segons els titulars del mateix diari, és que mai haurà diàleg amb violència. Davant d'això Luis del Val, encara que a rengló seguit critica Rajoy per oblidar-se que no és president del Govern, sembla apuntar-se a la demanda del PP d'un compromís de no dialogar amb ETA, no dins d'unes setmanes, sinó fins a l'eternitat... o fins que hipotèticament torne al Govern el PP, que sembla que seria l'únic amb dret a fer-ho, com va fer Aznar el seu dia.

La segona afirmació sembla oblidar l'important paper polític jugat el seu dia per les multitudinàries manifestacions contra el terrorisme arran de l'assassinat de Miguel Angel Blanco. Sospitós resulta també que l'autor no hagués criticat les habituals concentracions convocades per les institucions davant dels assassinats terroristes, però faça aquesta afirmació arran d'una manifestació multitudinària convocada, no pel Govern, sinó pels sindicats CC.OO. i UGT, el principal pecat de la qual sembla ser no haver estat recolzada pel PP, a qui, com han dit dirigents del PSOE, sembla agradar-li més manifestar-se contra el Govern que contra ETA.

Naturalment, la policia i els jutges han d'actuar contra els terroristes tot cercant detenir-los i empresonar-los. Però suposar que solament amb l'actuació policial es pot posar fi al terrorisme d'ETA és voler tancar els ulls al rerefons polític d'aquest terrorisme. ETA és, certament, una banda de criminals, però té un caràcter molt diferent al de la delinquència "comuna" que plena les pàgines de successos. Per això, enfront d'ETA és fonamental la mobilització social i la unitat dels demòcrates.

Dels demòcrates. I els demòcrates som els que defenem els mètodes democràtics i l'Estat de Dret. Perquè un problema important de la política antiterrorista de l'actual Govern, a pesar dels crits del PP, és que ha estat fortament condicionada per mesures antidemocràtiques implantades per Governs anteriors. En primer lloc, una Llei de Partits orientada a il·legalitzar organitzacions no per cercar finalitats o fer servir mitjans tipificats com a delite, com estableix l'article 22 de la Constitució vigent, sinó pels seus silencis, idees o simpaties. En segon lloc, l'incompliment de la legislació penitenciària en allunyant presos de la residència dels seus familiars. I ha anat més lluny encara, forçant la legalitat per a convertir les condemnes en cadenes perpétues, vulnerant l'article 25 de la Constitució vigent.

La unitat dels demòcrates, imprescindible per a combatre el terrorisme, requereix l'anul·lació de mesures antidemocràtiques com les esmentades. Per això, la política antiterrorista del Govern no pot continuar condicionada pels intents d'apropament a una força política que fa d'aquestes mesures, en el context d'una política no de pau sinó de guerra, la seua senya d'identitat. Tant de bo una força de dretes en el conjunt d'Espanya, com és el cas de la dreta catalana i basca, s'incorpore a les posicions d'unitat democràtica. Però mentrestant no podem renunciar a impulsar una política democràtica i de pau que en aïllar als violents i bel·licistes òbriga el camí a un futur on el diàleg substituisca a la violència.

Expresse l'agraiment a la Redacció del Butlletí Informatiu "Agenda Roja" d'EUPV-L'Entesa de Mislata per la seua correcció ortogràfica després de la seua publicació al LEVANTE-EMV del 21 de gener de 2007. R.P.L.