Logo de la Universitat de València Logo UV RCC-Harvard Logo del portal

Les universitats espanyoles de RCC HARVARD aporten les seues visions per impulsar la col·laboració conjunta

  • Gabinet de la Rectora
  • 2 de maig de 2018
Harvard University

En el marc de l'estratègia d'internacionalització de les universitats integrants del consorci RCC Harvard, els rectorats d'aquestes institucions van debatre la seua visió i van reflexionar en quina mesura un projecte comú com aquest, pot contribuir a un millor futur de l'educació superior.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha destacat la importància que totes les universitats membre treballen juntes i de manera col·laborativa en aquest projecte internacional d'excel·lència tan singular. En la seua presentació, va advocar per la màxima coordinació entre els rectorats implicats per a la presa de decisions i oferir la Universitat de València com a seu per a una jornada sobre mentorització internacional a celebrar en l'últim trimestre de 2018.

Per la seua banda, el vicerector de Relacions Internacionals de la Universitat d'Alcalá, Miquel Àngel Sotelo, va subratllar entre altres assumptes la importància de la mobilitat del professorat en un sistema universitari espanyol tremendament rígid en aquest àmbit, així com l'aposta per la creativitat, la innovació i el pensament crític.

La realitat positiva que la universitat espanyola fa molt amb poc, i competeix en desigualtat de condicions, pel que fa a recursos, amb altres sistemes universitaris va ser una de les idees al voltant de la qual va reflexionar el rector de la Universitat de Sevilla, Miguel Ángel Castro.

Per altra part, el rector de la Universitat Rei Joan Carles, Javier Ramos va assenyalar que la transformació social és obligació a la qual no es pot renunciar des de la universitat, la contribució social de la qual és única.

Des de la Universitat Politècnica de Madrid, es va assenyalar la dimensió de reputació internacional de les universitats en un context global, i ha apostat per una major presència a les empreses, major cultura emprenedora i major flexibilitat, amb iniciatives com els doctorats industrials i els cursos compartits per universitats .

Finalment, el rector de la Universitat Complutense de Madrid, Carlos Andradas, va subratllar la visió localista de les polítiques que dificulten la mobilitat del professorat i la manca de motivació d'aquest professorat en un complex context com l'actual per posar en valor les seues investigacions i participar en programes de mobilitat.

El debat amb els assistents va enriquir la sessió, destacant el paper clau de les humanitats i el risc de la seua pèrdua en un sistema que mira bàsicament a la utilitat, així com la necessitat d'una major col·laboració interuniversitària.

En aquest sentit, diferents intervencions es van centrar en la necessitat de major especialització de les universitats, unida a una visió del treball col·laboratiu, en línia precisament amb la intervenció de la rectora de la UV.