Ruigeu Logo del portal

Manifest RUIGEU el 25N

  • 22 de novembre de 2023
Image de la noticia

Les Unitats d'Igualtat que conformen la RUIGEU emeten un comunicat conjunt per a commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones aquest 25 de novembre de 2023.

Des de fa unes quantes dècades, el 25N, Dia Internacional per l’erradicació de la Violència contra les Dones, és un moment excepcional per a reivindicar, reclamar i recordar a les persones amb responsabilitats i a tota la societat en general que, mentre persistisca la violència patriarcal, no podrem aconseguir societats justes, igualitàries i respectuoses amb els drets humans.

La prevalença de les violències és cada vegada més preocupant, tal com recull la recent Enquesta europea de violència de gènere (EEVG) amb dades de 2022, que assenyala xifres extremament alarmants de prevalença de les violències patriarcals, tot i que també dibuixa un context positiu en relació amb el coneixement i reconeixement d’aquestes violències per part de les dones més joves.

Si bé en les institucions educatives en general, i en les universitats en particular, s’ha avançat molt en la igualtat entre dones i homes, encara perduren situacions que violenten les estudiantes, les investigadores i professores, i les treballadores de l’àmbit de l’administració i serveis. En aquest sentit, són rellevants les aportacions del projecte europeu UniSAFE per a posar fi a les violències de gènere en l’àmbit universitari, perquè conclou que la principal raó per la qual no es denuncien agressions masclistes en el context universitari és perquè, moltes vegades, la víctima dubta de la gravetat del seu patiment, dubta de si serà creguda, dubta de si hi haurà una resposta per al que ha viscut. És important no normalitzar ni naturalitzar les violències patides, és important que també a les universitats avancem cap a la  visibilització de totes i cadascuna de les violències masclistes que s’hi exerceixen.

Les universitats, com a institucions d’ensenyament superior, hem de contribuir a fer front a aquesta situació aportant evidències científiques, formant les futures generacions de professionals amb perspectiva de gènere, elaborant recursos útils i efectius per a tota la societat i participant tant individualment com col·lectivament de la cultura d’igualtat que identifica, visibilitza, denuncia i aïlla els comportaments i actituds masclistes.

A més de la continuïtat de les violències masclistes tradicionals, sorgeixen noves maneres de misogínia, com ara el gendertrolling de les “turbes” de l’univers digital. En aquest context, sobreïxen nous actors polítics, com la manosphere, encoratjats per moviments transnacionals que promouen actituds i perspectives misògines i antifeministes. La seua influència en la formació d’opinions i la propagació d’idees polítiques extremistes estan modelant imaginaris i conductes des d’edats primerenques. N’és un clar exemple l’anomenat “cas Almendralejo”, que va posar en evidència la violència masclista digital exercida per un grup de xics menors d’edat sobre més de vint xiquetes i adolescents, la imatge de les quals va ser utilitzada per a crear pornografia mitjançant intel·ligència artificial.  L’abast mediàtic d’aquest cas ha servit perquè la societat prenga consciència de la gravetat del problema del mal ús dels avanços tecnològics. Però no es tracta d’un cas aïllat, perquè les expressions vexatòries contra les dones en el món digital es reprodueixen constantment.

Un any més continua sent necessari denunciar que la violència de gènere és una violació dels drets humans en què les universitats, com a part de la societat, tenim la responsabilitat d’implicar-nos activament. Per això, aquest mes és important també mostrar la nostra solidaritat amb les xiquetes i dones d’arreu del món que pateixen restriccions dels seus drets i per a ser lliures i iguals. Avui, a Palestina, Ucraïna, l’Iran, l’Afganistan i molts altres llocs del món.

Aquesta vegada apel·lem a la genealogia feminista, a la seua història, a la producció de coneixement  acadèmic amb perspectiva de gènere, a la força de les dones joves i a la dimensió humana de la societat amb la finalitat de teixir, més que mai, mons d’esperança feminista, un altre món possible, lliure de violències contra les dones i xiquetes, perquè els avanços i el compromís social i institucional és cada vegada més gran enfront de totes les violències patriarcals en l’espai universitari i en la societat en general.

Avui, i cada dia de l’any, reivindiquem el feminisme com a eina d’emancipació per a aconseguir una societat en què puguem ser i viure. Seguint l’inavaluable exemple de les campiones mundials de futbol de la selecció espanyola, ens sumem al seu clam: #Seacabó.

Manifest RUIGEU 25N 2023 (versió català/valencià)

Manifiesto RUIGEU 25N 2023 (versión castellano)

Manifesto RUIGEU 25N 2023 (versión galego)