LA CÀRREGA DEL DIMONI

( Die Teufelsburdi )

(rondalla de l'Emmental, a Suïssa)
Fa molts, moltíssims anys, quan a l'Emmental el cristianisme començava a expandir-se, es construïren moltes esglésies. La gent de Biglen també va decidir construir una casa de Déu.

El dimoni va voler ajudar-los. Per tal de fer els fonaments de l'església, el constructor necessitava una roca gran i dura. Ben a prop, a la vora del riu Emme, al costat de Luetzelflueh, hi havia una de ben gran, gairebé de 5 tones de pes! Aquesta els serviria bé per a la seva església. El dimoni va ajudar-los a moure la roca amb la condició que una vegada acabada la construcció, l'església fora seva.

Els habitants de Biglen, que havien acceptat el tracte, començaren a penedir-se'n, i per tal d'enganyar el diable i no complir la promesa, li demanaren que transportés la roca en una sola nit des de Luetzelflueh fins a Biglen, sense posar la càrrega a terra ni una sola vegada.

El dimoni va acceptar, i la nit acordada va aparèixer a Luetzelflueh, acompanyat dels tres homes de Biglen que havien de supervisar el treball. En un tres i no res el dimoni es va carregar la roca a l'esquena, i amb moltes penes, utilitzant tota la seva força, va caminar des de la vall fins a Obergoldbach. Després, encara més amunt, pas a pas. Quan arribaren al bosc que divideix la vall de Goldbach de l'altra de Biglen, el dimoni va demanar els homes si serien tan piadosos de deixar-li reposar la càrrega en terra per uns moments. Però els homes de Biglen li feren memòria de la paraula donada i li demanaren que acabés el seu camí. En arribar al punt més alt, quan es podien veure les primeres cases de Biglen, el dimoni deixà caure pesadament la càrrega, exhaust de l'esforç, i va cridar: –Mal llamp us enganxi! I va desaparèixer, deixant darrere d'ell una forta pudor a sofre. 

Els tres homes tornaren al poble i contaren tot el que havia passat. L'església de Biglen es va construir sense l'ajuda del dimoni. Avui encara es pot veure un lloc anomenat per la gent "la Càrrega del Dimoni". I allí on es separen les valls d'Obergoldbach i Biglen, hom hi diu "Dimoni".
 


catacrac, catacric, 

                                       conte contat, conte finit