TAMBÉ EL TEU MILLOR AMIC ET POT FER ANAR MALAMENT 

 
(del poble mondo, Equatòria Occidental, sud del Sudan)
  Temps era temps, l'esparver i el gall eren amics. Cada matí l'esparVer anava a veure el seu amic i parlaven de moltes coses. Un dia, el pollastre va decidir fer-li una broma. El gall tenia per costum estar-se al sol amb una ala estesa que li amagava una pota. Mentre el gall estava en aquesta postura, el seu amic va arribar a casa seva.
  Què tens? li va demanar l'esparver Que has perdut una pota?
  Ui li va respondre el gall que no saps que al poble no hi ha carn?. M'he hagut d'arrencar una pota per donar-la als meus fills perquè la facin servir d'esquer per pescar. Així podrem fer bullir l'olla amb alguna cosa a dintre.
  Ai; no ho sabia, que ens poguéssim arrencar una pota va dir l'esparver . Doncs és bona idea. Demà ho faré.
  L'endemà al matí a primera hora l'esparver va fer venir els seus fills més grans i els va explicar aquella nova manera de pescar.
  Vinga els va dir ja em podeu arrencar una pota i anar a pescar.
  Però pare, no et moriràs si t'ho fem? li va dir plorant un dels fills.
No, això no et mata. El meu amic els gall ja ho ha fet.
  De manera que els fills grans es van posar a tibar-li la pota fins que la hi van arrencar.
  Al cap d'una estona van tornar amb els peixos que havien pescat. En arribar a casa, però, van trobar el pare cargolant-se de dolor i a les portes de la mort. Va fer-los acostar al capçal del llit i els va dir:
  Si us hagués escoltat, fills meus, ara no m'estaria morint. Tot això ha passat perquè he fet cas de l'absurd consell que em va donar el meu amic el gall. Ell ha estat el causant de la meva mort. Sentiu bé això que us dic: cada vegada que veieu algun pollet de la família del gall, atrapeu-lo per merjar-vos-el.
  Des d'aleshores que els esparvers i els galls són enemics. Els esparvers sempre miren de prendre-li els pollets, i els galls sempre estan a l'aguait, vigilant si ve cap esparver. 
 
catacrac, catacric, 

      conte contat, conte finit