Logo de la Universitat de València Logo La Universitat de València amb Ucraïna Logo del portal

Posició de la UV sobre els programes de mobilitat amb Rússia

  • Gabinet de la Rectora
  • 16 de març de 2022
Image de la noticia

Des de l’inici de la intervenció militar de Rússia a Ucraïna, la Universitat de València, en aplicació dels valors recollits als seus Estatuts, s’ha posicionat en favor de la pau, en defensa de la legalitat internacional i dels Drets Humans.

Pot consultar el comunicat institucional ací: https://links.uv.es/d8pyVWK

En solidaritat amb el pobre ucraïnès, els Ministeris de Ciència i Innovació i Universitats suspengueren les relacions amb Rússia i Bielorússia el passat 10 de març.

Pot consultar aquesta informació ací: https://links.uv.es/339RC7j

La Universitat de València és la primera universitat d’Europa en recepció d’estudiants Erasmus i una de les primeres universitat europees en internacionalització, amb programes de doble titulació, també amb universitats russes.

En aquest context:

  1. LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA CONGELA ELS ACORDS AMB LES UNIVERSITATS RUSSES

La Universitat de València es suma a la posició de CRUE-Universidades Españolas de congelació dels acords de cooperació científica amb institucions estatals russes.

Pot consultar el comunicat CRUE ací: https://links.uv.es/r4kHbRt

No obstant això, i amb la finalitat de garantir el desenvolupament acadèmic de les i els estudiants participants en programes de doble titulació amb universitats russes, la Universitat manté en vigència, de forma provisional i transitòria,  els convenis que permeten el correcte desenvolupament d’aquests programes.

  1. LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA PARALITZA ELS PROGRAMES DE MOBILITAT AMB RÚSSIA PER AL PROPER CURS ACADÈMIC

En aquest context internacional, la Universitat de València ha suspès els programes de mobilitat acadèmica amb Rússia i des de Rússia, i està cercant alternatives personalitzades per a totes i tots els estudiants matriculats en programes de doble titulació amb universitats russes.

En aquest sentit, i tenint en compte les circumstàncies de cada persona, es buscarà de forma coordinada una opció que puga satisfer les seues expectatives acadèmiques.

Aquesta posició ha estat coordinada amb la resta d’universitats públiques participants en l’Aliança d’Universitats Russes i Espanyoles.

Pot consultar aquest comunicat ací: https://links.uv.es/EIXBu2b

  1. LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA HA RECOMANAT, COM A MESURA DE SEGURETAT, A L’ESTUDIANTAT VALENCIÀ A RÚSSIA RETORNAR A VALÈNCIA, I L’ESTUDIANTAT RUS RETORNAR AL SEU PAÍS, PERÒ DONAREM SUPORT A LES DECISIONS QUE ADOPTEN

A l’inici de la guerra a Ucraïna, la Universitat de València comptava amb 3 estudiants valencians a Rússia i amb 10 estudiants russos a València en el marc dels programes de mobilitat.

Les mesures de sanció al govern rus aplicades pels governs de la Unió Europea, especialment les relacionades amb el tancament de l’espai aeri UE per a vols amb origen o destinació Rússia, així com les mesures d’exclusió del sistema SWIFT, i les decisions d’interrupció d’activitats d’empreses de mitjans de pagament electrònic a Rússia poden afectar directament a la situació personal dels estudiants participants en programes de mobilitat.

Per això, des del primer moment, la Universitat de València ha estat en contacte amb els estudiants valencians a Rússia, donant suport a les seues decisions.

En el cas de l’estudiantat rus participant en aquests programes de mobilitat, la Universitat de València està en contacte amb ells per identificar les seues necessitats i poder ajudar-los en la mesura de les possibilitats de la institució.

Com a universitat líder en mobilitat internacional sempre que es produeix una crisi internacional la Universitat de València recomanana a l’estudiantat participant en programes de mobilitat internacional el retorn a les seues universitats d’origen, com a mesura de seguretat.

Si les persones decideixen interrompre els seus programes de mobilitat, la Universitat de València dóna suport en les adaptacions curriculars corresponents, tasques administratives davant les autoritats corresponents i, fins i tot, finançament dels viatges de retorn, si les circumstàncies econòmiques de les persones ho requereixen.

Així ha estat en crisis internacionals anteriors, com per exemple la pandèmia per COVID-19, i així s’ha fet en aquesta situació, en què la Universitat està en contacte amb aquests estudiants.

La decisió d’interrompre el programa de mobilitat, o de mantenir els plans acadèmics previstos, correspon a cada estudiant en un exercici de llibertat individual, i sota la seua pròpia responsabilitat.

La Universitat de València respecta totes les decisions personals del seu estudiantat, i dona i donarà suport, dins de les seues possibilitats, a aquestes decisions, com sempre