UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

L'impacte dels ODS durant la crisi del coronavirus

  • 7 de juliol de 2020
 

La vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, parla de com afrontar la crisi generada per la COVID-19 des del punt de vista de la Sostenibilitat, deixant de costat el creixement econòmic pre-COVID per a passar a un nou model de desenvolupament social ecofeminista, basat en el creixement sostenible, la cura de les persones i la sostenibilitat de la vida i el planeta.

Les Nacions Unides van aprovar en 2015 un total de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en una crida universal per a posar fi a la pobresa, protegir el planeta i millorar les vides i les perspectives de les persones a tot el món. Aquests objectius formen part de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, en la qual s'estableix un pla per a aconseguir els Objectius l'any 2030.

Per a impulsar la transició cap a aquest nou model social, el Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, a través de la Delegació de Sostenibilitat, està desenvolupant el projecte "ODS: jo sí!" . No obstant això, la pandèmia mundial per la COVID-19 ha afectat a tots els àmbits de la vida, incloent als esmentats ODS. Durant el període de confinament i d'alarma sanitària, aquest projecte s'ha vist afectat per un pla de contingència, gràcies al qual s'ha reubicat la labor que havien de realitzar els grups de treball ODS, formats amb persones expertes de la universitat, en integrar-se en els grups de treball GT1, GT2, GT3, GT4 i GT5 de la Comissió de Sostenibilitat.

Com explica la vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, a partir de setembre es reactivaran i seran convocats els grups de treball ODS pròpiament dits que, al costat d'agents socials, teixit empresarial i l'administració pública, seran els encarregats d'analitzar les metes marcades per l'ONU per a donar una resposta local als grans reptes globals als quals ens enfrontem com a societat. Ja s'està posant en marxa tota la maquinària per a aconseguir que aquests grups ODS aconseguisquen que la nostra universitat siga el motor de transformació social a través dels ODS.

Per a dur a terme el projecte “ODS, jo sí!” s'ha realitzat una enquesta a la Universitat de València amb la finalitat d'adequar els genèrics Objectius de Desenvolupament Sosetenible al que deuen ser metes concretes universitàries, d'acord amb la missió de la UV.  Amb aquesta enquesta, els resultats de la qual es donaran a conéixer en breu, s'ha volgut conéixer les inquietuds per a prioritzar els plantejaments de possibles iniciatives futures en la universitat i el seu entorn social. La Delegada de Sostenibilitat, Pilar Rueda, explica el sentit de l'enquesta: “Els resultats d'aquesta enquesta són el punt de partida per a elaborar les polítiques pròpies de la UV, perquè volem que siguen polítiques elaborades a partir d'accions participatives que recullen el sentir de les persones”.

El projecte "ODS:jo sí!" és un projecte institucional, transformador i participatiu, gestat en el Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, i dut a terme per les persones i per a les persones i el seu entorn socioambiental. La vicerectora Elena Martinez afirma que “un món diferent és necessari”. Un missatge sense ambigüitats, que situa als ODS com a eina i l'agenda 2030 com a camí a seguir.