UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

Butlletí ONUBIB 2 2021

  • 14 de juliol de 2021
Portada Buttletí

Els presentem el Butlletí corresponent al segon trimestre de 2021. Ha sigut un trimestre, igual que els 4 anteriors, marcat per la pandèmia de la COVID-19. Tots els programes, els plans, les accions de les Nacions Unides es veuen influenciats per aquest fenomen que, sense cap dubte, s'ha convertit, en el més rellevant d'aquest segle XXI. La influència dels efectes de la pandèmia no sols es fa notar en l'activitat actual de l'Organització Mundial, sinó que els seus efectes perduraran durant bastants anys. Una ràpida ullada al Butlletí permet veure com, a més de l'apartat específic relatiu a la pandèmia, la influència dels efectes de la mateixa es troba en quasi tots els informes relatius a desenvolupament social, drets humans o desenvolupament sostenible.
Les grans metes fixades per la Comunitat Internacional per a l'any 2030, els ODS, s'han vist greument afectats. No sols no s'està avançant com estava previst, sinó que s'han produït reculades en moltes de les metes, en relació amb 2019.
En aquesta situació, l'acció de les Nacions Unides és, tal vegada, més necessària que mai. El multilateralisme és l'única solució als problemes que afronta la humanitat. El lector pot observar com les Nacions Unides han redoblat els seus esforços per a detectar promptament, previndre en la mesura que siga possible, aportar solucions i prestar cooperació per a combatre, no sols la pandèmia en si mateixa, sinó també els seus efectes econòmics i socials. Efectes que són la principal preocupació per als pròxims anys.
I, en aquest marc, des d'aquest Butlletí saludem especialment les mostres de retorn a aqueix multilateralisme per part de la nova administració nord-americana que ha demostrat amb fets la seua aposta per les Nacions Unides i el seu retorn actiu a les institucions internacionals. Retorn que no sols s'ha deixat notar en la lluita contra la pandèmia i els seus efectes, sinó també en alguns dels altres problemes fonamentals que afronta la humanitat com el canvi climàtic.
El lector podrà observar en aquest Butlletí com l'activitat de les Nacions Unides segueix a ple ritme en tots els àmbits de la seua activitat i com, a més de la seua activitat contra la pandèmia i els seus efectes, continua avançant en el seu treball sobre el manteniment de la pau i la seguretat internacionals, el desarmament, els assumptes humanitaris, els drets humans, la justícia i el dret internacional, el medi ambient o els ODS.
Treballs que és bo veure en perspectiva per a comprendre la importància En aquest sentit, en aquesta ocasió ens agradaria destacar, com a botó de mostra, les publicacions realitzades en ocasió del setanta aniversari de la Comissió de Dret Internacional, que el lector podrà trobar en l'apartat de “Justícia i Dret internacional”, que mostren en perspectiva la gran labor realitzada per aquest òrgan.
Com sempre, acabem demanant-los que continuen ajudant-nos en la nostra reflexió contínua, fent-nos arribar les seues crítiques, suggeriments o propostes perquè estiguem a l'altura del que la societat i les Nacions Unides reclamen de nosaltres.

 

Enllaç al Butelltí

Font ONUBIB