UVSustainability,UVSustainabilityUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

Convocatòria del Pacte Verd Europeu: inversió d'1 000 milions d'euros per a impulsar la transició ecològica i digital

  • September 22nd, 2020
Image de la noticia

La Comissió Europea ha decidit  posar en marxa una convocatòria, amb un pressupost d'1 000 milions d'euros, per a projectes d'investigació i innovació que responguen a la crisi climàtica i ajuden a protegir els ecosistemes i la biodiversitat únics d'Europa. La Convocatòria del Pacte Verd Europeu finançada en el marc d'Horitzó 2020, el termini del qual per a la presentació de candidatures comença demà, impulsarà la recuperació d'Europa de la crisi del coronavirus, convertint els reptes ecològics en oportunitats d'innovació.

Mariya Gabriel, comissària d'Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: «La convocatòria del Pacte Verd Europeu, amb un pressupost d'1 000 milions d'euros, és l'última i major convocatòria en el marc d'Horitzó 2020. Amb la innovació com a punt central, aquesta inversió accelerarà una transició justa i sostenible cap a una Europa climàticament neutra d'ací a 2050. No volem que ningú es quede ressagat en aquesta transformació sistèmica, de manera que demanem accions específiques per a col·laborar amb els ciutadans de maneres més noves i per a millorar la rellevància i l'impacte socials.»

Aquesta convocatòria del Pacte Verd difereix en aspectes importants d'anteriors convocatòries d'Horitzó 2020. Donada la urgència dels reptes que aborda, el seu objectiu és aconseguir resultats clars i perceptibles a curt i mitjà termini, però amb una perspectiva de canvi a llarg termini. Hi ha menys accions, però més específiques, més àmplies i visibles, centrades en l'escalabilitat, la difusió i l'adopció ràpides.

S'espera que els projectes finançats en el marc d'aquesta convocatòria oferisquen resultats amb beneficis tangibles en deu àmbits:

Huit àmbits temàtics que reflecteixen les principals línies de treball del Pacte Verd Europeu:

  • Augment del nivell d'ambició respecte del clima
  • Energia neta, assequible i segura
  • Indústria per a una economia neta i circular
  • Edificis eficients des del punt de vista energètic i dels recursos
  • Mobilitat sostenible i intel·ligent
  • Estratègia «de la granja a la taula»
  • Biodiversitat i ecosistemes
  • Contaminació zero, entorns sense substàncies tòxiques

 

I dos àmbits horitzontals— reforçar el coneixement i capacitar als ciutadans—, que ofereixen una perspectiva a llarg termini per a aconseguir les transformacions establides en el Pacte Verd Europeu.

La inversió d'1 000 milions d'euros permetrà continuar construint els sistemes i infraestructures de coneixement d'Europa. La convocatòria inclou oportunitats de cooperació internacional a l'hora de/per a abordar les necessitats de les nacions menys desenvolupades, en particular a Àfrica, en el context de l'Acord de París i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El termini per a la presentació de propostes finalitza el 26 de gener de 2021, i està previst que els projectes seleccionats comencen a la tardor de 2021.

En el marc de les Jornades Europees d'Investigació i Innovació, que tindran lloc, en format virtual, del 22 al 24 de setembre de 2020, se celebraran una Jornada d'Informació i un acte d'intermediació.

Context

El Pacte Verd Europeu és la proposta d'actuació i el full de ruta de la Comissió Europea per a convertir a Europa en el primer continent climàticament neutre d'ací a 2050, amb una economia sostenible que no deixe a ningú arrere. 

Per a aconseguir aquest objectiu de 2050, serà necessari actuar en tots els sectors de la nostra economia, en particular:

  • invertir en tecnologies respectuoses amb el medi ambient;
  • fer costat a la indústria perquè innove;
  • implantar sistemes de transport públic i privat més nets, més barats i més sans
  • descarbonizar el sector de l'energia;
  • garantir que els edificis siguen més eficients des del punt de vista energètic;
  • col·laborar amb socis internacionals per a millorar les normes mediambientals mundials.

Més informació

Fitxa informativa: Convocatòria del Pacte Verd Europeu Horitzó 2020

Licitacions i portal de finançament

Investigació i innovació per al Pacte Verd Europeu