UVSustainability,UVSustainabilityUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

Les aliances entre agents socials i econòmics, decisives per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030

  • July 2nd, 2021
Image de la noticia

Amb la unió dels agents socials i econòmics, públics i privats, i teixint aliances es podria aconseguir l'Agenda 2030. Aquesta ha sigut la principal conclusió a la qual s'ha arribat en la primera trobada sobre sostenibilitat que organitza la Universitat de València en la Fundació Adeit. Un cicle que pretén ser un fòrum per a buscar els camins que porten a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

 

‘Com poden canviar les empreses el model social, ambiental i econòmic. L'Agenda 2030 com a full de ruta’ ha sigut el primer debat d'aquest cicle que impulsa UVsostenibilitat a través del projecte 'ODS: jo si!' i que ha reunit Carlos Ledó, Fundador de Idai Nature, empresa valenciana guardonada per la Comissió Europea com a la més sostenible d'Europa; Rebeca Torró, secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum; Joaquín Nieto, director de la Oficina del OIT per a Espanya i expert en l'Agenda 2030; i Adela Cortina, catedràtica de Filosofia Moral i Política de la Universitat de València i directora acadèmica de la Fundació Ètnor.

La catedràtica Adela Cortina ha apuntat que els dos primers ODS (Erradicar la pobresa en totes les seues formes i posar fi a la fam) “són els més importants de tots, els que necessitem complir amb urgència, perquè són bàsics com a humanitat”. Cortina ha indicat que “a vegades es pensa que sostenibilitat i empreses són pols oposats, com l’oli i l’aigua, i és just al contrari, perquè una empresa sostenible és una empresa rendible i per sort hi ha cada vegada més gent conscienciada d'això”. En aquest punt, Carlos Ledó ha presentat la seua experiència al capdavant d’IDAI NATURE. Per a aquesta empresa valenciana la sostenibilitat ha sigut des de sempre un pilar fonamental, un valor essencial, i una part indispensable en la seua política d'empresa. “Són múltiples i diverses les accions i plans estratègics que duem a terme per a mantindre aquest credo. En moltes ocasions hem optat per les solucions menys rendibles en pro de mantindre'ns fidels a la sostenibilitat, escoltant les necessitats de mercat, un públic que des de sempre demanda una producció més sana i saludable. Com a grup, aspirem a ser a líders mundials del BIOCONTROL a mitjà termini”.

Per part seua, l'expert en l'Agenda 2030 Joaquín Nieto, ha recordat que l'actual pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest que el compliment de l'Agenda 2030 s'ha convertit en una emergència, perquè els països més sostenibles són els que més han resistit les conseqüències de les crisis. “Però només la recuperació global de tots els països, la recuperació global, serà la manera de complir els ODS”, ha insistit. Nieto ha afegit: “En 2020 van morir dos milions de persones per accident laboral, més que per la COVID-19. I hi ha 108 milions més de pobres en el món que cinc anys abans, la qual cosa posa de manifest la urgència del compliment dels ODS”.

La secretària autonòmica Rebeca Torró ha indicat que “per a consolidar els ODS d'una manera ràpida i global hem de crear aliances entre el sector públic i el privat, tal com hem fet en l'Estratègia de Recuperació Valenciana afavorida pel Govern valencià i els acords Alcem-nos”. Torró ha explicat que l'Agenda 2030 està present, de manera transversal, en la gestió de la Generalitat. “Personalment, els ODS hem d'interioritzar-los i complir-los com a individus membres d'una societat”, ha conclòs.

Aquesta ha sigut la primera trobada del projecte ‘ODS, jo sí!’, liderat pel Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat i amb seu en la Fundació Adeit.

Les trobades, emmarcades en la Delegació de Sostenibilitat del Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat i que se celebraran amb caràcter mensual, tenen com a objectiu convertir-se en un fòrum permanent de coneixement, debat i sensibilització sobre els reptes de la societat. “És necessari crear aliances amb l'Administració Pública valenciana, les organitzacions i el teixit empresarial”, explica la vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez. La finalitat última –afig Elena Martínez– és “buscar estratègies participades que conduïsquen a la implementació de l'Agenda 2030″. “Es tracta de prendre consciència davant els limitats recursos del planeta i emprendre conjuntament accions per al canvi”, conclou.

El turisme i l'ús sostenible del territori; la sostenibilitat i reptes del sistema agroalimentari; el canvi climàtic i la transformació del model energètic; i els reptes de sostenibilitat de la banca seran els pròxims temes que centraran les trobades en els pròxims mesos, i que reuniran representants del món empresarial, de l'Administració i de la Universitat.

 

Font UV Noticies