Universitt d'Estiu de GandiaUniversitat de València Logo del portal

Inauguració de la 38 edició de la Universitat d'Estiu de Gandia

  • UVGandia
  • July 16th, 2021
 

El passat 12 de juliol, es va inaugurar la 38 edició de la Universitat d’Estiu de Gandia en un acte celebrat al Palau Ducal de Gandia. La conferència inaugural va anar a càrrec de la sociòloga Saskia Sassen. Tant els cursos com les activitats obertes va ser gratuïtes amb registre previ.

'Canvis, una mirada calidoscòpica' ha sigut el lema de la Universitat d’Estiu de Gandia que des del 12 fins el 16 de juliol s'ha celebrat a la ciutat. El Palau Ducal de Gandia va reunir dilluns als representants de la vida social, política i empresarial de Gandia per donar el tret d’eixida de la degana de les universitats d’estiu al territori valencià. L’acte va estar presidit per la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, i l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, en el que va ser el primer acte públic com a primer edil de la ciutat. Els dos van estar acompanyats, a més, pel vicepresident segon de la Generalitat Valenciana, Rubén Martínez Dalmau, i la diputada provincial Pilar Sarrió.

La rectora de la Universitat de València va aprofitar la seua intervenció per a fer un repàs dels reptes als que ens enfrontem tots i totes a l'hora de construir una societat de futur: els reptes mediambientals, la digitalització dels sectors productius, la bretxa digital o les qüestions relatives als drets de les persones LGTBI, així com la igualtat de gènere. “Si volem situar-nos com una societat amb oportunitats per als nostres fills i filles, com una societat de futur, necessitem d’un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu”, va manifestar la rectora. A més, Maria Vicenta Mestre va indicar la necessitat d’invertir en I+D+i per tal de fer “el nostre territori més competitiu”. En aquest sentit, va explicar que la proposta de la Universitat de València passa per reclamar un major volum d’inversió pública en I+D; programes estables de suport als joves, major facilitat per a la creació empresarial i un major suport a la indústria naixent, així com enfortir la transferència de coneixement indústria-universitat.

Per la seua banda, l’alcalde José Manuel Prieto va destacar com la pandèmia ha obligat les administracions locals a brindar a les persones un espai a l'aire lliure ampli i segur. “Moltes ciutats a tot el món ens hem bolcat a garantir el dret a l'espai públic com a espai fonamental per a la vida”, va afirmar. A més, l'alcalde va recordar les mesures que des del Govern municipal s'han posat en marxa per a millorar la vida de les persones i garantir la seua seguretat durant la pandèmia sense oblidar als més necessitats. Així, Prieto va assenyalar que “Gandia renaix amb força i es prepara per a ser un agent clau en la construcció d'un futur verd, digital i inclusiu amb projectes que ja tenim enllestits, on els fons Next Generation jugaran un paper fonamental i on necessitarem de la col·laboració del sector privat, les universitats i el teixit associatiu”.

El suport institucional a la Universitat d’Estiu de Gandia va vindre marcat, en aquesta ocasió, per la presència del vicepresident Dalmau i la diputada provincial Pilar Sarrión. Ambdós van reiterar el suport institucional a aquest projecte i la idoneïtat de la temàtica elegida en aquesta edició. Una temàtica, plantejava Dalmau, “que ens ajuda en el procés de construcció de ciutats més justes i sostenibles per a superar aquesta crisi”.  

La directora del Centre Internacional de Gandia, Carme Melo, va presentar aquesta edició que buscava continuar amb la tasca que li es pròpia a la Universitat: “La d’innovar i la de generar pensament crític i coneixement al voltant de la nova realitat social. Per això, s’ha preparat un programa acadèmic integrat per 22 cursos a través dels quals analitzarem al llarg de tota aquesta setmana com està canviant el món”, va dir.

Conferència inaugural
En finalitzar la vessant més institucional de l’acte, es va donar pas a la conferència inaugural que va anar a càrrec de Saskia Sassen en un format en línia. Sassen és sociòloga i economista estatunidenca coneguda per les seues anàlisis sobre globalització i migracions internacionals. Actualment, és professora a la Universitat de Colúmbia i de la London School of Economics. Anteriorment, ho havia estat a la Universitat de Chicago. El maig de 2013 fou guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de Ciències Socials.

Links: