UV GandiaUniversitat de València Logo del portal

Adela Cortina parla sobre l´aporofòbia en el cinquanta aniversari de Cáritas Gandia

  • 24 de gener de 2019
Adela Cortina

El Museu Faller de Gandia va acollir el passat 16 de gener la conferència "Aporofòbia: el rebuig al pobre. Un desafiament de justicia" impartida per la filòsofa Adela Cortina. L'acte va estar organitzat per Cáritas Gandia junt al Centre de Gandia de la UV i el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat.

Mig segle d´història és el que compleix Cáritas Gandia este 2019 i amb aquest motiu s´ha programat un calendari d´activitats que s´iniciaren el passat 16 de gener amb la conferència d´Adela Cortina.

Durant la conferència la filosofa va parlar sobre el significat del concepte "aporofobia". Planteja Adela Cortina que la base de la major part de formes d´exclusió social és el rebuig als pobres, aquells que sembla no tinguen res a oferir a canvi. Els qui produeixen veritable fòbia no són tant els extrangers tant com els pobres. Els extrangers amb mitjans no produeixen rebuig, sinó tot el contrari, ja que s´espera d´ells que aporten ingressos i se´ls rep amb entusiasme. Aquells que inspiren despreci, planteja Cortina, són els pobres, que sembla no puguen aportar res bo, bé siguen immigrants o refugiats polítics. Tanmateix, no existia un nom per a definir aquesta situació. Per això Adela Cortina va buscar en el lèxic grec la paraula "pobre", áporos, y i va encunyar el terme "aporofobia" que ha anat imposant-se fins el punt que ja està admitit per la Real Acadèmia Española.

Adela Cortina Orts (València, 1947) és una filòsofa valenciana, catedràtica en ètica per la Universitat de València. Des de 2008 forma part de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques. És directora de la Fundació ÉTNOR, Ètica dels Negocis i les Organitzacions. En 1986 obté la càtedra de filosofia del Dret Moral, relatives a l´economia, l´empresa, la discriminació de la dona, la Guerra, l´ecologia, la genètica, etc. Són àmbits igualment conreats per l´autora en les seues obres. Ha estat nomenada acadèmica de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques (2 de desembre de 2008), la primera dona que entra a formar part d´aquesta institució. Es Doctora Honoris causa per la Universitat Jaume I de Castelló (2009) i per la Universitat Politècnica de Cartagena (2012). En 2014 va guanyar el Premi Nacional d´Assaig amb ¿Para qué sirve realmente la ética?. L´any 2017 va rebre l´Alta Distinció de la Generalitat Valenciana en el marc de la celebració del 9 d’Octubre.