UV GandiaUniversitat de València Logo del portal

'Distopia', de Juan Cuéllar, estrena la nova sala d'exposicions de la UV a Gandia

  • 30 de novembre de 2018
Image de la noticia

La nova sala d'exposicions del Centre de Gandia de la Universitat de València es va estrenar el 30 de novembre de 2018  amb Distopia, una exposició ideada per Juan Cuéllar, que es presenta com una compilació d’obres inèdites realitzades des de 2015. En elles predomina la tècnica del dibuix, eix central de la seua producció més recent, juntament amb algunes de les seues darreres pintures, format sobre el qual ha fonamentat el seu sòlid prestigi artístic des dels anys noranta del passat segle.

La producció gràfica sobre paper que conformarà el principal cos de Distopia  no és per a Cuéllar una instància prèvia a la seua obra pictòrica. No compleix cap mena de funció d’estudi per als seus quadres, ni d’esbós, ni tan sols de mer exercici. El dibuix és més aviat  per a Juan Cuéllar un punt d’arribada en el procés de recerca d’un material apte per a registrar les escenes d’un passat tan possible com irreal, tan definit com escatimat, tan tangible com evanescent.

Aquesta exposició arriba a Gandia després d´haver estat a la Sala Oberta de La Nau on ha estat visitasa per milers de persones. A més, serveix al Centre Internacional de Gandia per inaugurar la nova sala d´exposicions situada a la planta baixa i comptarà amb una programació d´exposicions durant tot l´any.

 
L´autor
 
Juan Cuéllar Costa (València, 1967) estudia Belles Arts a la Facultat de Sant Carles (UPV) entre 1987 i 1992. Ha sigut beneficiari de les beques Alfons Roig (1999), Acadèmia de Belles Arts de Espanya a Roma (2002) i Fortuny a Venècia (2002).
Ha realitzat un total de vint-i-dues exposicions individuals fins avui. Entre aquestes, cal destacar les de la galeria My Name’s Lolita Art de Madrid (des de La pintura és así, de 1997, fins a la més recent Hueco, exhibida el 2016) i altres, com ara  Settembre (2002), a la veneciana Bugno Gallery; Onze upon a time, a la Gala Gallery de Chicago; Citizen (2005), a la gal·leria Bacelos, de Vigo; La huida (2008), a l´Institut Francès de València; 1959 (2014), a Walden Contemporary, o Standard (2015) al Casino Lliberal d´Algemesí.
Entre les exposicions col·lectives en què ha participat podem esmentar l´emblemàtica Muelle de Levante (1994), exhibida als locals del Club Diario Levante, en la qual coincideix amb companys de viatge com Joël Mestre o Paco de la Torre; De la Valencia metafísica, a Caja Madrid, o 25 años de becas Alfons Roig (2006), que va tenir lloc a l´extinta Sala Parpalló.
Amb el també pintor Roberto Mollá posa en marxa Encapsulados el 2007. Es tracta d´un projecte que remet a la Boîte-en-valise de Marcel Duchamp, per mitjà del qual organitzen petites exposicions que poden durar a penes unes hores o un mes. Algunes s’han fet en ciutats com Tòquio, Miami, Hanoi, Pequín, Seül o Dénia.
Més recentment ha comissariat, juntament amb Roberto Mollá, l´exposició Arquitecturas pintadas. En aquesta mostra les seues obres a Berlín, Varsòvia i, pròximament, a Praga i Bucarest, juntament amb les de Dis Berlin, Charris, Teresa Tomás, Carlos García-Alix, Paco de la Torre o Nelo Vinuesa, entre altres.  
La seua obra es troba present en col·leccions d´institucions com la Fundació Banc Sabadell, IVAM, Col·leccció DKV, Fundació Coca-Cola, Artium, Museo Municipal de Madrid o el Parlament de La Rioja.