UV GandiaUniversitat de València Logo del portal

L´exposició ´Territori valencià. Territori runner´ visita Gandia

  • 13 de desembre de 2018
Image de la noticia

La mostra l´exposició ´Territori valencià. Territori runner´ ha estat produïda pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i es exhibir a Gandia entre novembre i desembre de 2018. Els 32 panells que formen la mostra posen de manifest la creixent importància social, econòmica i cultural del fenomen rúning a la Comunitat Valenciana. Les aportacions d’una quarantena d’investigadors i investigadores de la Universitat de València i d’altres especialistes en la matèria així ho confirmen.

“El territori valencià presenta el major índex de pràctica de l’atletisme popular del tot l’Estat, des de l’època de Jaume I es poden trobar petjades d’aquesta pràctica en la nostra terra”, assenyala Víctor Agulló, comissari de la mostra. Territori valencià, territori runner realitza una “radiografia acurada i científica de la situació actual del rúning, de les seues capacitats i reptes de futur”, assegura el comissari.

En els últims anys s’ha fet evident el potencial turístic que té a València aquesta pràctica, un potencial que cada any va a més, i que ha suposat que alguns qualifiquen la ciutat de València com la capital del rúning. Però no només es corre al cap i casal, les voltes a peu, carreres nocturnes, carreres solidàries, circuits, trails, carreres d’orientació…, totes les modalitats d’atletisme popular se succeeixen al territori de la Comunitat Valenciana. Coneixedora d’aquesta realitat, la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i mitjançant el patrocini de Caixa Popular i la col·laboració de la Direcció General d’Esports de la Generalitat Valenciana, presenta l’exposició Territori valencià, territori runner.

En la mostra han participat un total de 48 autors, dels quals nou són atletes, historiadors esportius, entrenadors o periodistes, tots especialistes en rúning. La majoria dels autors són docents i investigadors/es de la Universitat de València, pertanyents a diversos instituts de recerca i als departaments de Sociologia i Antropologia Social; Història de la Ciència i Documentació; Medicina; Fisiologia; Psicobiologia; Fisioteràpia; Psicologia Social; Educació Física i Esportiva; Estomatologia; Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal; Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació; Comercialització i Investigació de Mercats; Anàlisi Econòmica; i Dret Administratiu i Processal.

Aquesta nombrosa participació imprimeix a l’exposició un caràcter multidisciplinari i polièdric, la qual cosa permet que s’aborde el fenomen del rúning des d’una àmplia varietat d’òptiques com ara la salut, la fisiologia, la qualitat de vida, nutrició, prevenció de lesions, psicologia, biomecànica, preparació física, dopatge, patrocinis, modalitats (trail, carreres solidàries, etc.), didàctica, perfil sociològic, mitjans de comunicació, calçat, inclusió social, aplicacions mòbils o impacte econòmic i turisme esportiu.

Llista d'enllaços: