UV GandiaUniversitat de València Logo del portal

Los gobiernos locales y la cooperación al desarrollo abren la 33ª Universitat d´Estiu de Gandia

  • 19 de juliol de 2016
Image de la noticia

La 33ª edició de la Universitat d’Estiu de Gandia arrancà el 18 de juliol de 2016 amb una jornada dedicada al territori, la societat valenciana i el desenvolupament com a part dels cursos vinculats amb el lema ‘L’organització territorial: de l’escala local a la global’.

Andrés Boix, professor del Departament de Dret de la Universitat de València, i Santiago Lago, professor d’Economia Aplicada de la Universtitat de Vigo, van comparèixer en roda de premsa per a donar a conèixer les qüestions que han abordat al curs ‘Democràcia des de baix: una nova agenda per a la millora i ampliació de les funcions dels governs locals’, en el qual han intervingut.

Boix ha explicat que aquest curs pretén respondre o almenys reflexionar sobre l’enfocament que cal donar a l’acció municipal per a garantir una major qualitat i capacitat de serveis així com per a millorar la participació de la ciutadania en aquest àmbit. Tot això, amb una visió interdisciplinària que aborda els problemes de l’escala local des de la perspectiva econòmica, la relació entre els ens administratius i locals, i finalment amb un enfocament emmarcat en l’àmbit de la geografia humana, fent atenció a les dinàmiques i problemes d’escala en la dinamització econòmica a nivell local.

Per la seua banda, el professor Lago ha matisat que en l’actual composició territorial, encara que s’han fet certs avanços en l’escaló regional, hi ha una escala local obsoleta on es produeixen problemes d’ajustament entre els serveis que han de prestar els municipis i la seua grandària, que augmenta progressivament i impedeix una prestació eficaç. “El mapa en l’escala global a Espanya està petrificat des del segle XIX, no l’hem modificat en essència”, ha afegit.

Com a solució, tant Boix com Lago proposen ser ambiciosos i buscar solucions flexibles per a cada situació i problemàtica, provant-les i fent assaigs previs abans de la seua aplicació i transformació en reformes legislatives. “En cas contrari, patim el risc de generar frustració i temps perdut”, ha conclòs Andrés Boix.

Agenda 2030 i ODS
El cap d’àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat de València, Ximo Revert, i el president de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Fernando Contreras, han explicat en roda de premsa les actuacions i claus que s’han d’implementar en la societat per a fer de l’Agenda 2030 de desenvolupament marcada per l’ONU una realitat en el dia a dia.

Els dos professionals han participat al curs de la Universitat d’Estiu de Gandia sobre ‘L’Agenda 2030 per al desenvolupament: comprendre, reflexionar, actuar. Claus per a implementar-la en les nostres institucions’.

Revert ha apuntat que per a l’edició d’enguany s’ha comptat amb diversos professionals que treballen en el món de la cooperació i el desenvolupament amb dedicació diària, en entorns col·laboratius i inclusius que donaran les claus d’allò que es pot fer per a introduir de manera efectiva els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i la seua Agenda 2030 en les institucions, però també a la vida quotidiana. “Amb aquest curs volem que els alumnes isquen amb una agenda personal que els implique en la consecució dels ODS”, ha matisat.

Així mateix, Fernando Contreras ha expressat que des de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, els ODS s’han convertit en tema central, al temps que ha profunditzat en l’anàlisi dels ODS que més afecten a la cooperació per al desenvolupament. “És el cas de l’ODS 1, que aborda la fi de la pobresa; l’ODS 10, sobre la reducció de les desigualtats, i l’ODS 17, que busca les aliances per a aconseguir aquests objectius”, ha afirmat.

Tant Revert com Contreras han assenyalat que per a arribar al compliment de l’Agenda 2030 cal fer atenció a les metes però també als indicadors. “Des del món del cooperativisme i les ONGD també hem de fer una reflexió al voltant d’allò que ja hem aconseguit als darrers anys i quins són els reptes a assolir”, ha afegit Contreras.

La Universitat d’Estiu de Gandia ha inclòs la cooperació per al desenvolupament als seus cursos des d’edicions anterior com a qüestió de rellevància d’anàlisi i reflexió. “Necessitem el compromís personal ple de tota la ciutadania per a fer de l’Agenda 2030 una realitat”, ha conclòs Revert.

Llista d'enllaços: