UV Gandia Logo del portal

Ximo Revert: “L’Aquarius ha tornat a posar en l’agenda política el tema dels migrats i desplaçats”

  • July 19th, 2018
Image de la noticia

Ximo Revert, cap de cooperació de la Fundació General de la Universitat de València, i Joan Lacomba, professor de treball social de la UV, van presentar el curs 'Refugiats, desplaçats, migrats, oblidats. Entre el dret i la indiferència' impartit en la UEG 2018, organitzat conjuntament amb la Càtedra Unesco de la Universitat. El curs tenia com a objectiu abordar el desplaçament de les persones i fer entendre l’alumnat la necessitat de deixar de considerar il•legals qüestions que sols tenen a veure amb els drets fonamentals.

Joan Lacomba ha plantejat que ens trobem front a un gran repte, els Estats els costa encaixar una situació que no és necessàriament nova i que ens toca molt de prop: “les mateixes aigües en que ens banyem a la platja de Gandia són les mateixes on moren diàriament persones. Però els Estats s’estimen més mirar cap a un altre  costat i, inclòs, els incomoda que hi hagen ONG’s que siguen testimoni del que està passant, preferirien que no hi hagueren ulls retransmetent”.

En la presentació del curs, s’ha plantejat, com no podia ser d’altra manera, la qüestió de l’Aquàrius. Segons Revert “l’Aquàrius té un valor simbòlic que ens mostra que sí que es pot: quan la gent s’organitza i s’agrupa és possible acollir i posar damunt la taula els drets de les persones. Seria desitjable que eixe exemple s’amplie. És un exemple que demostra que hi ha tota una base social disposada a acollir, que té clar dins de les seues possibilitats com tractar de persona a persona la situació d’altra gent que necessita refugi. A més, aquest valor simbòlic de l’Aquarius ha posat en l’agenda política qüestions que no es tenen en compte. El discurs de l’Europa social està oblidat”. Arran d’aquestes reflexions, Lacomba afegia que l’Aquarius ha demostrat “la manca d’una política clara, va actuant-se sobre la marxa. En aquestos moments no hi ha una solució clara però almenys cal donar una resposta a l’emergència. Els Estats no estan actuant i estan deixant a les ONG’s”.

Al curs també s’ha abordat el paper dels mitjans de comunicació en el tractament dels del tema dels migrats i dels refugiats. Ximo Revert planteja que l’ús del llenguatge pot contribuir a la injustícia: “nomenar aquesta situació com a crisi o com a problema és estigmatitzar-los i oblidar que sols són gent que busca una vida millor”. A més, Lacomba plantejava que “no podem traslladar la sensació que estem front a una situació catastròfica perquè no ho estem i ens fan oblidar perquè les persones fugen les seus països”. En aquest sentit Ximo Revert es pregunta què estan fent els països per mitigar els problemes en els països d’orige.