UV Gandia Logo del portal

L'Estat de Benestar, a debat en les conferències d'Unisocietat a Gandia

  • December 15th, 2016
Carlos Alfonso Mellado

El Centre de Gandia va acollir el passat 14 de desembre una nova sessió de les conferències d’Unisocietat. El catedràtic Carlos Alfonso Mellado parlà sobre 'Estat del Benestar. Per què és essencial el seu manteniment?'.

Front a una situació de crisi econòmica que comença a convertir-se en social, aquesta xarrada va servir per a fer un repàs a allò que és l’Estat de Benestar i la seua vinculació amb la forma de l’Estat Social de Dret que reconeix la Constitució Espanyola. “La societat del futur s’està construint, i si apostem definitivament per l’Estat de Benestar, això implica la necessitat d’altres polítiques com la defensa d’allò públic, l’habitatge digne, educació i investigació, o la protecció del medi ambient entre d’altres polítiques”, va manifestar el professor Alfonso Mellado, del Departament de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València.

Així doncs, Alfonso analitzà els dos tipus de societat que hui es contraposen: la que defensa l’Estat de Benestar i la que aposta per una societat de risc. Ambdues suposen una sèrie de conseqüències per als ciutadans en aspectes com ara la protecció social, la sanitat o l´estabilitat social, per exemple. Al mateix temps, durant l’exposició es revisaren conceptes utilitzats habitualment amb poc de fonament o coneixement quant a la fallida de les pensions, fiscalitat progressiva, etcètera.

“La defensa de l’Estat de Benestar hauria de ser un objectiu dels ciutadans, ja que d’altra banda les alternatives neoliberals s’han provat i han mostrat el seu fracàs. En tot cas, el que queda clar és que l’Estat de Benestar i l’Estat Social persegueixen assentar les bases de la igualtat”, va concloure Alfonso.

El Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València proposa un cicle de conferències mensuals dins del programa Unisocietat per a posar en valor la formació al llarg de la vida i promoure la solidaritat intergeneracional.