UV Gandia Logo del portal

  • Universitat de València

La mostra ´L´estèvia, la panacea dolça´ s'exposa a Gandia

  • April 9th, 2017

Fins el 7 d´abril de 2017 es va poder visitar a Gandia l´exposició ´L´estèvia, la panacea dolça´, organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la UV, que donava a conéixer tant les característiques de la planta (´Stevia rebaudiana´) com l´origen de la seua denominació, i així mateix obrir un debat al voltant dels usos i el consum dels edulcorants naturals i artificials.

Els edulcorants constitueixen un capítol destacat en la història de l´alimentació. A més d´aportar el sabor dolç a molts menjars, també s´han utilitzat per a conservar els aliments mitjançant la preparació de confitures i per a elaborar medicaments. Així mateix, han conformat un sector molt dinàmic i influent en el món econòmic i de la tecnologia alimentària.
 
Dins d´aquest context i en un moment en el qual l´obesitat s´ha assentat com una de les malalties més alarmants als països desenvolupats, un edulcorant ‘zero calories’ com l´estèvia es presenta en els mercats d´alimentació com un additiu quasi revolucionari. El seu nom procedeix del gènere botànic ´Stevia´, assignat pel botànic valencià Antoni José Cavanilles en honor a Pere Jaume Esteve, que va ser titular de la càtedra ‘d’Herbes’ de l´Estudi General de València a mitjans del segle XVI.
 
L´exposició ´Estèvia, la panacea dolça´ és el resultat d´una recerca interdisciplinària (o multidisciplinària) que té en compte des de la botànica, l´agronomia i la dietètica fins a la tecnologia dels aliments i la seua comercialització. El projecte té com a principals objectius donar a conéixer tant les característiques de la planta (´Stevia rebaudiana´) com l´origen de la seua denominació i així mateix obrir un debat entorn dels usos i el consum dels edulcorants naturals i artificials. L’estèvia, originària de Paraguai, és una planta encara poc coneguda a Europa. D´ella s´extrauen els glicòsids d’esteviol, el consum dels quals com a additiu alimentari (I-940) va ser autoritzat al novembre de 2011 per la Unió Europea. En l´actualitat, s´està treballant per a la seua aclimatació en la conca mediterrània, principalment a Almeria i també a algunes localitats valencianes (Pego, Sueca).

En paral·lel a la mostra, l´Institut d´Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero i el Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València han produït l´audiovisual ´Estèvia, la panacea dolça´, realitzat pel TAU (Taller d´Audiovisuals) amb Empar Pons Barrachina i Àlvar Martínez Vidal en la direcció i que també es pogué veure a Gandia.
 
Conferència
En el marc d´aquesta activitat, el dia 5 d´abril, Carmel Ferragud, professor de l´Institut d´Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero de la Universitat de València, pronuncià una conferència en la que tractà els orígens de l´estèvia i el paper del botànic José Cavanilles en el seu descobriment.

 
This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy