UV Gandia Logo del portal

  • Universitat de València

'L'incendi de la paraula', de Mery Sales, a Gandia

  • April 9th, 2017

‘L’incendi i la paraula’ va més enllà de retre homenatge a la pensadora jueva alemanya Hannah Arendt i reivindica el seu pensament, la seua veu i el seu mètode a través de 40 obres d’art, la majoria d’elles inèdites, de l´artista valenciana Mery Sales. L´exposició es va poder visitar a la Sala Coll Alas de Gandia fins el 8 d´abril de 2017.

L´artista valenciana Mary Sales produeix aquesta exposició, amb el suport de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Fundació General de la Universitat de València, que serveix d´homenatge al pensament polític de Hannah Arendt. I, alhora, denuncia i crítica del règim nazi. ´L´incendi i la paraula´ reivindica, des d´una mirada pictòrica, l´essència d´un discurs audaç i compromés, tal com és el de la pensadora jueva alemanya Arendt, dona que tingué el talent d´entendre les atrocitats del seu temps i el coratge d´anar explicant-ho en directe. La seua veu contagia compromís i es fa indispensable per a aprendre a identificar els focs del present, des d´una perspectiva política reparadora.

Pensament crític des de la pintura
L´art és una de les formes de pensament que ens permet raonar allò que som amb una dosi necessària d´imaginació, cosa que anomenaríem “un raonament poètic”; aporta emoció expressiva al discurs filosòfic i pren importància si el que pretenem és endinsar-nos fins a les entranyes més esquives del comportament humà, en la seua naturalesa imprevisible i contradictòria. Així, la poesia s´atreveix a fer veure, més enllà de les lògiques reflexives, la complexitat que distingeix l´ésser humà de les altres espècies, capaç del millor i també del pitjor.
 
La paraula de Hannah Arendt, coneixedora de l´eficàcia de la fórmula doble del raonament poètic (de contar l’inenarrable mitjançant la metàfora), necessitarà, a més, abocar-se a la realitat per fer-la comprensible al carrer, buscant la difícil combinació de la profunditat i la creativitat amb l´enteniment bàsic i comú. D´aquesta manera, Arendt optarà per un mètode capaç de combinar dos dels seus temes fonamentals: violència i llibertat amb la seua inevitable condició de pària, i la seua tirada a parlar sense por del que ha ocorregut en el present immediat. El seu procés discursiu, indiscutiblement original, serà alhora incòmode com a reactiu a les mines inexorables del que s’ha establit en ple camp de batalla.
 
Tant la seua veu com la seua actitud vital són substància exemplar, imprescindible en els nostres dies, i la pulsió que batega en aquest homenatge. Aquesta exposició ha pretès servir de canal d´aproximació a la nostra realitat des d´aquell prisma insòlit i marginal harendtià, aplicable també a la “pintura compromesa”, vista a vegades també com a “pària” i germana, en aquest cas, en la necessitat utòpica d´explicar l´inexplicable a peu pla del carrer.

 

This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy