UVjobGeneral FoundationUniversitat de València Logo del portal

A on es dirigeix el mercat laboral?

  • December 12nd, 2018
Image de la noticia

Que estem vivint la quarta revolució és indubtable. Per exemple, termes com ara intel·ligència artificial, Machine Learning, robòtica, sensòrica, les tecnologies -òmiques (genòmica/proteòmica/metabolòmica) i realitat augmentada/virtual ja no són termes que se senten exclusivament en l’àmbit econòmic. Han eixit al terreny social i, més important encara, han aterrat en el camp de l’ocupació. D’aquestes disciplines han d’eixir les noves ocupacions; un cas representatiu d’aquesta qüestió és l’expert en ciberseguretat. No es coneixia aquest perfil fins a fa pocs anys i, actualment, és un dels perfils que podríem catalogar amb el 100% d’ocupació i la tendència indica que aquesta xifra no es mourà els pròxims anys. Seguint amb aquest exemple i analitzant un estudi realitzat per Inesdi Digital Business School, on apareix que aquest lloc és demanat en un 20,6% dels casos enfront dels llocs més demanats (i, igual que l’expert en ciberseguretat, amb 100% d’ocupació), que són el d’analista de dades i programador informàtic (un 48,6%). 
Cal destacar que vora la meitat dels enquestats en l’estudi (45,8%) considera que la influència dels robots en l’ocupació i en el món laboral serà molt positiva. Aquest resultat desfà la creença general que un món de robots comportarà un increment exponencial de la desocupació. Una part dels enquestats argumenta que es generaran nous llocs de treball avui no coneguts (recordeu l’exemple de la ciberseguretat): devien ser els optimistes.  En aquest estudi figura un 31,9% que pensa que no influirà ni positivament ni negativament. La resta, el 22,3%, reconeix un impacte de l’automatització i la robotització dels processos i feines en el món laboral: s’eliminaran llocs de treball.
A hores d’ara, totes les ocupacions relacionades amb el món de la dada i la informació estan tenint un gran impacte en el món laboral. Tots els perfils comentats més amunt pertanyen a aquest sector i la tendència els pròxims anys no sembla que canviarà. No solament això: totes les professions relacionades de forma indirecta també incrementaran les seues eixides laborals: l’exemple més clar dret i la llei de protecció de dades. Vols treballar en bones condicions i un bon salari els pròxims anys?: maneja dades!