UVjobGeneral FoundationUniversitat de València Logo del portal

Ocupacions de present i de futur

  • December 18th, 2018
Image de la noticia

Després de superar la profunda i llarga crisi econòmica (del 2008 al 2014, aproximadament) ens trobem, a nivell global, amb una situació de lleu millora que ha repercutit en una major activitat laboral a causa d’una necessitat de contractació major.
En l’àmbit de la Comunitat Valenciana, el sector de serveis o terciari és clarament el que més es destaca en aquests moments en volum de contractació, malgrat el repunt en aquest sentit del sector secundari (indústria). En el sector serveis, un dels àmbits més dinàmics és el turisme, en concret l’hoteleria, encara que l’ocupació que es genera en aquest sector és estacional i en la major part dels casos està mal retribuït. Per això, el sector es caracteritza per una alta rotació de personal i per una escassa professionalització. 
Per la seua banda, els sectors del transport i logístic també estan generant un gran nombre de llocs de treball per l’increment de les transaccions comercials. Paradoxalment, algunes empreses no troben personal qualificat que assumisca les funcions necessàries per ocupar llocs de treball en aquest sector. En més d’una ocasió les ofertes d’ocupació no tenen candidatures adequades. Una de les causes possibles és la falta del coneixement expert d’idiomes, requisit necessari per poder tractar amb clients i proveïdors de diferents països. 
En l’àmbit dels sectors que requerisquen personal més qualificat i analitzant les ofertes d’ocupació publicades en l’agencia de col·locació gestionada per UVocupació, les àrees tecnològica, economicoadministrativa i educació continuen sent àmbits que generen un gran nombre d’oportunitats laborals.  
Per la seua banda, l’àrea de salut i la sociosanitària continuen generant nombrosos llocs de treball, ja que cada vegada hi ha més persones dependents en prolongar-se l’esperança mitjana de vida. Si aquest és el panorama general a hores d’ara, en un futur més o menys pròxim, un dels nous nínxols de mercat que es poden generar és la incursió de les humanitats en àmbits tan tecnològics com ara la intel·ligència artificial. La clau està en el coneixement i l’aplicació de l’ètica, disciplina vinculada a la filosofia i que aporta un punt de vista necessari en aquest tipus d’aplicacions. Així, per exemple, l’exdissenyador ètic de Google, Tristan Harris, reclamava en un reportatge publicat en el suplement dominical “El Setmanal” que “la tecnologia es pose al servei de l’ésser humà i no al revés”.
No obstant això, les feines d’avui, tal com les coneixem, desapareixeran o es modificaran a causa de la tendència a l’automatització de processos, la qual cosa fa pensar que l’especialització en una matèria concreta no significa no haver de reinventar-se continuar aprenent al llarg de la nostra carrera professional. Aquesta és la idea del Long Life Learning, eix i conclusió principal del Consell Europeu celebrat a Lisboa, el març de l’any 2000. 
Fonts de consulta:
- Diari Expansió, On es troba el teu pròxim lloc de treball

- Suplement XL Setmanal, Núm. 1594. Del 13 al 19 de maig de 2018. Reportatge “La conciencia de Silicon Valley”