UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Mitjans per a conèixer el mercat laboral

  • 18 de juliol de 2018
Image de la noticia

Els serveis públics d’ocupació, els metacercadors d’ocupació o els intermediaris en el mercat laboral com són les agències de col·locació, són els mitjans tradicionals per a consultar les ofertes d’ocupació i també per a conèixer la situació del mercat de treball.

Més concretament, el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) és un organisme autònom adscrit al Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. El SEPE, juntament amb els serveis públics d’ocupació de les comunitats autònomes, formen el Sistema Nacional d’Ocupació.

A més, es poden conèixer les ofertes d’ocupació a Europa a través de la xarxa EURES, entitat que ofereix informació sobre ofertes d’ocupació als diferents països comunitaris.

Des del SEPE es promouen, dissenyen i desenvolupen mesures i accions per a l’ocupació, l’execució de la qual és descentralitzada; en el cas de la Comunitat Valenciana, l’execució la realitza el SERVEF  (Servei Valencià d’Ocupació i Formació), un organisme públic encarregat de desenvolupar la política de la Generalitat Valenciana en àmbits com l’orientació laboral i intermediació en el mercat de treball, foment de l’ocupació i formació professional per a l’ocupació. Com a servei públic d’ocupació, el SERVEF constitueix una font important d’informació a l’hora d’explorar el mercat de treball. Per conèixer els serveis que ofereix i que ens poden ajudar en el procés d’inserció és important inscriure’s.

Els motors de cerca o metacercadors són un altre recurs que es pot utilitzar per a conèixer de manera eficaç els requisits de les ofertes d’ocupació.

És aconsellable ampliar la cerca d’ocupació a través d’altres serveis d’intermediació existents al mercat de treball, entre els quals hi ha l’OPAL.

L’OPAL, Observatori d’Inserció Professional i Assessorament Laboral, té com a objectiu ajudar en la inserció laboral tots els/les estudiants i titulats/des de la Universitat de València i millorar les seues possibilitats professionals a través de serveis com:

  • Orientació i Assessorament
  • Ocupació i Emprenedoria
  • Formació
  • Estudis i Anàlisis

A més, hi ha tot un seguit d’agències de col·locació autoritzades pels serveis públics d’ocupació.

Les pràctiques en empresa, d’altra banda, ens acostaran a diferents entorns professionals en els quals ens haurem de relacionar amb altres professionals, haurem de ser capaç de compartir tasques amb altres treballadors, d’aportar idees i de contribuir a millorar el treball conjunt. En definitiva, cal aprendre a desenvolupar algunes de les competències més importants i sol·licitades per les empreses.