UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Gastronomia: font d’aliment i d’ocupació

  • 6 de febrer de 2019
Image de la noticia

Espanya se situa en el primer lloc del rànquing mundial en l’àmbit de la gastronomia. De fet es considera un dels factors que influeixen de manera positiva en l’auge del sector turístic, generant un gran impacte econòmic i, per tant, un gran impacte laboral quant a la generació de llocs de treball.

Són les conclusions i els resultats que ha tret la consultora KPMG en el seu estudi “La gastronomía en la economía española. Impacto económico de los sectores asociados”.

El concepte de gastronomia inclou no solament l’alta cuina sinó també sectors com ara la producció agrícola, ramadera i pesquera, la industria d’aliments i begudes, distribució comercial (majorista, detallista , apps) així com  els locals de restauració (bars, cafeteries, restaurants).

En xifres, el nombre de treballadors d’aquest sector suma un total de 3,73 milions (un 18% del total de l’ocupació espanyola). Si tenim en compte, a més, les quatre branques que vertebren el sector de la gastronomia: agricultura, indústria, distribució i hoteleria, assolim unes xifres de vertigen: 338.000 milions d’euros, l’equivalent al 33% del PIB.

El manteniment o la millora d’aquestes xifres passa per seguir apostant per un sector que no ha parat d’invertir des de fa diverses dècades en R+D per competir a nivell internacional.

Un bon exemple d’aquesta aposta és el nou projecte de Ferran Adrià, anomenat El Bulli 1846. Així ho anunciava ell mateix en la gran cita culinària i gastronòmica de Madrid Fusión. Des d’aquest 3 de febrer queda oberta una convocatòria per reunir professionals de diferents disciplines que vulguen investigar sobre el seu projecte i aportar la seua perspectiva sobre la creativitat, una de les competències necessàries per dedicar-se al món de la gastronomia.

“La gastronomia és tot”, sosté Adrià. Per això, el nou espai funcionarà al mateix temps com a exposició i taller laboratori. Per a aquesta arriscada aposta, el xef espanyol tindrà la col·laboració de diferents professionals de camps tan variats com ara la sociologia, la psicologia o formacions artístiques.

Una iniciativa innovadora més d’Adrià per acostar-nos, en definitiva, a la gastronomia amb una visió més àmplia, des de la ciència, i entenent també que els diversos processos que intervenen en la producció d’aliments són part d’aquesta cultura culinària que caracteritza Espanya i que és motor d’ocupabilitat.

Sigues de dret, economia, psicologia, sociologia…, qui sap si el teu futur està prop dels fogons?