UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

La digitalització de les Humanitats centra el discurs del Fòrum de Geografia i Història

  • Fundació General UV
  • 25 de febrer de 2022
 

El ‘byte’ i l’era digital han protagonitzat el discurs transversal a les activitats programades en el Fòrum d’Ocupació i Emprenedoria de la Facultat de Geografia i Història, celebrat aquest dijous, 24 de febrer, amb una participació estudiantil sense precedents. Amb més de 150 persones inscrites i centenars de visitants a la dotzena d’estands, la jornada va focalitzar la mirada sobre les eixides professionals del futur d’historiadors, geògrafs, documentalistes i arxivers.

La rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, va inaugurar l’encontre universitari amb el món laboral, acompanyada pel director del Museu de Belles Arts de València, Pablo González Tornel, i el degà de la Facultat, Josep Montesinos.

A l’acte també hi assistiren la vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius, Adela Valero; la vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba; el gerent de la Universitat de València, Juan Vicente Climent; el gerent de la Fundació General UV, Cristóbal Suria; la directora d’UVocupació, Marisa Quintanilla; i membres de l’equip deganal de la Facultat. 

En la seua intervenció, la rectora es va adreçar especialment a les estudiantes i els estudiants, “protagonistes de la jornada”, per a animar-los en la cerca activa de treball i advertir-los que “la Universitat pot proporcionar-vos les eines per a la vostra inserció professional quan acabeu els estudis”. A més, va destacar que, més enllà d’acomplir les missions de docència, recerca i transferència, “és la nostra funció, com a universitaris, acompanyar-vos també en la vostra inserció perquè sou joves, teniu la millor formació i els serveis universitaris treballen perquè l’arribada al món laboral d’egressades i egressats siga possible i més fàcil”.

De la mateixa manera, va reconéixer la responsabilitat de la Universitat, no només en matèria de formació acadèmica, “sinó també en fer de vosaltres millors persones, persones bones i crítiques”, especialment, en l’àmbit de les Humanitats, amb capacitat de “fer d’aquest un món millor”.

Pablo González Tornel li va prendre la paraula a la rectora i va reflexionar sobre la necessitat dels estudis d’Història, els quals “sorgeixen de la necessitat de conéixer el passat, el present i el futur, de conèixer l’ésser humà, a l’igual que els estudis de Medicina naixen perquè la societat demanda metges”. González Tornel va parlar de l’aplicació d’aquests estudis i de la seua “alta ocupabilitat” en museus, educació, recerca, ètica empresarial, tecnologia... I va encoratjar l’audiència “per a ser brillants i obtindre els millors resultats perquè les Humanitats són una meritocràcia i s’arriba a la meta després de molts anys de treball”. “Ningú no tria una d’aquestes carreres per eliminació, sinó per vocació, per tant, hem de ser optimistes i fer el possible per mantindre aquest amor a les Humanitats al llarg de tota la nostra vista acadèmica i professional”, va concloure.

L’adaptació a la realitat digital actual, per la seua banda, va ser la principal reivindicació del degà de Geografia i Història. “La recerca i la transferència de coneixement han estat les eixides tradicionals dels nostres estudis, però no és cert que només existisquen aquestes dues opcions i això ens ho ha demostrat aquest fòrum, on la proposta és d’un ampli ventall d’oportunitats professionals”, va assenyalar.

Josep Montesinos va subratllar la “necessitat” d’historiadors/es, documentalistes... “per a dotar de valors fonamentals a la societat, com la democràcia i els drets humans” i es va referir a la crisi d’Ucraïna com a un tema d’actualitat on “les Humanitats tenim molt a dir”.

“Fins i tot en els continguts per a videojocs”, va apuntar, on la documentació és bàsica per a la construcció d’universos virtuals. “El món laboral està canviant d’una manera extraordinària, ens enfrontem a un món digital on nosaltres som els experts en els continguts que requereixen i on els equips multidisciplinaris fan possible el producte final. Recordeu que el patrimoni, la història i la documentació són nostres”, va sentenciar.

El degà va remarcar així mateix el format del Fòrum, dissenyat per a donar resposta especialitzada a les eixides professionals de cadascuna de les titulacions que s’imparteixen a la Facultat. Tot allò, a través de més de 40 ponents; 12 empreses i entitats; i una desena d’activitats entre taules redones, conferències i seminaris adreçats a estudiantat de huit màsters, tres graus i dos programes de doctorat.

Debats, conferències i seminaris
Per a donar cabuda a tota l’oferta acadèmica de la jornada, es van  habilitar diversos espais dins de la Facultat de Geografia i Història, i de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació.

La primera de les propostes va ser la conferència inaugural, a càrrec de María José Serrano, de l’empresa El Obrador, amb el títol ‘De l’àtom al byte. Gestionant el patrimoni cultural’, i al mateix temps, se celebrà un debat sobre la gestió i la recerca com a eixides professionals per a l’exercici de l’Arqueologia.

Després, els serveis universitaris vinculats amb la millora de l’ocupabilitat de l’estudiantat es reuniren en una taula redona per a informar als i les joves de l’oferta que poden trobar dins i fora de la UV.

Els encontres especialitzats continuaren al migdia amb una sessió destinada a l’alumnat del Màster en Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i del Territori, que tractà de donar les tècniques i les tàctiques més efectives per a la inserció laboral; tot seguit, va ser el torn del Màster en Cooperació al Desenvolupament, el qual és considerat una porta a nínxols de mercat tant nacionals com internacionals.

Ja per la vesprada, la trobada començà amb un seminari sobre el futur en la recerca en la Història de l’Art, adreçat a l’estudiantat del màster, el grau i el programa de doctorat del ram; i, de manera pràcticament simultània, tingueren lloc dos debats sobre la carrera d’investigació en Història. Va cloure la jornada una taula composta per expertes i experts en Informació i Documentació.

Una dotzena d’estands
Associacions, col·legis professionals, organismes públics..., en total van ser 12 els estands que obriren al públic en els exteriors de la Facultat, entre la Biblioteca d’Humanitats Joan Reglà i la cafeteria. La visita a les entitats i les empreses va ser crucial perquè les persones aspirants pogueren establir una interacció directa i informar-se, al seu torn, de les oportunitats laborals que s’oferien, així com posar al seu abast tot el talent universitari.

Els Fòrums d’Ocupació i Emprenedoria de la Universitat de València són organitzats pel Vicerectorat d’Ocupació i Programes formatius, a través d’UVocupació, en col·laboració amb les facultats i els centres, i el seu objectiu principal és la millora de l’ocupabilitat i la inserció laboral de l’estudiantat universitari.

Llista d'enllaços: