Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Ciències Biològiques Logo del portal

Detectat material genètic del coronavirus SARS-CoV-2 en aigües residuals de l’àrea de València abans del 24 de febrer

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 30 d’abril de 2020
 

Un estudi de la Universitat de València, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües de la Comunitat Valenciana ha detectat material genètic del coronavirus SARS-CoV-2 en aigües residuals no depurades de l’àrea metropolitana de València abans del 24 de febrer, data en què es va conèixer el primer cas valencià de COVID-19. Les restes del virus van desaparèixer després de la depuració, com confirmen les anàlisis. Per monitoritzar i detectar material genètic del virus en aquest tipus d’aigües, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana ha proposat un conveni amb la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat Miguel Hernández

Pilar Domingo i Rafael Sanjuán, de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València i del CSIC, formen part de l’equip d’investigació que lidera aquesta recerca, juntament amb Gloria Sánchez i Walter Randazzo de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), centre del CSIC. L’estudi s’ha dut a terme amb mostres preses de les depuradores d’aigües residuals de Pinedo1, Pinedo 2 i Quart-Benàger, a l’àrea metropolitana de València gestionades per l’EPSAR, des del 12 de febrer al 14 d’abril. Els resultats, publicats al repositori en obert Medrxiv, indiquen que el virus ja circulava al territori valencià abans del 24 de febrer, moment en el qual es va diagnosticar el primer cas de COVID-19 a la Comunitat Valenciana. Aquestes observacions confirmen els resultats de l’anàlisi dels genomes del virus indicadors de l’arribada de la malaltia en febrer.

En aquest sentit, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha impulsat un conveni de col·laboració amb la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat Miguel Hernández per a la creació d’un programa de monitoratge i detecció de la presència de material genètic del coronavirus SARS-CoV-2 en les aigües residuals no depurades al territori de la Comunitat Valenciana.

Davant l’absència d’una vacuna o d’un tractament eficient, l’estratègia de vigilància epidemiològica i l’anàlisi molecular de les aigües residuals no depurades és una eina sensible i eficaç per tal de dissenyar polítiques públiques contra possibles rebrots de la COVID-19, han explicat Domingo i Sanjuán.

Cal destacar que les anàlisis de les mostres preses després del tractament de les aigües en les tres estacions depuradores van ser negatius, fet que confirma l’eficàcia dels tractaments implantats a les depuradores d’aigües residuals de València.

Rafael Sanjuán i Pilar Domingo pertanyen al grup d’Evolució experimental de virus de l’ I2SysBio (i2sysbio.uv.es/rsanjuan) i la seua recerca rep el suport del Consell Europeu d’Investigació (ERC), el Ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat Valenciana.