Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Ciències Biològiques Logo del portal

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació publica els vídeos de la Matinal de l’Evolució de la UV dedicada a la pandèmia de COVID-19

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 29 de maig de 2020
Image de la noticia

La XXI Matinal de l’Evolució, jornada de divulgació científica dirigida a professorat de Secundària i Batxillerat, enguany s’ha celebrat en línia i ha estat dedicada íntegrament a la pandèmia de COVID-19. L’acte, el 16 de maig, va comptar amb la presència de personal expert com Xavier López-Labrador, Mireia Coscollá, David Alonso i Carolina Moreno, que analitzaren l’epidèmia des de la genètica, la biologia, les matemàtiques, la sociologia i la comunicació. Pots accedir als vídeos ací: http://ir.uv.es/A9R6UqW.

Els vídeos que mostren la XXI Matinal de l’Evolució en la seua totalitat es poden consultar en la llista de reproducció del canal de YouTube de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat de València. En la plataforma apareix la jornada divulgativa virtual dividida en 6 vídeos que corresponen a les seccions que va tindre l’acte.

A la primera gravació es pot trobar la benvinguda que va donar la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, en la qual va recordar la importància d’oferir serveis de qualitat i de divulgació de la ciència a la societat.

Cadascuna de les quatre xarrades del personal especialista està publicada en un vídeo diferent. Així, la primera ponència i el segon vídeo corresponen a Xavier López-Labrador, investigador sènior del Sistema Nacional de Salut i professor associat de Microbiologia en la UV, qui resumeix les principals estratègies diagnòstiques utilitzades amb el nou coronavirus. Mireia Coscollà, biòloga i investigadora del programa Ramón y Cajal que lidera el grup d’investigació PatoGenOmica de l’I2SysBio (UV-CSIC), explica la importància de conèixer el SARS-CoV-2 i els seus genomes.

El quart vídeo és el del tercer ponent de la jornada, David Alonso, físic i biòleg, actualment investigador científic del CSIC, qui descriu els avantatges d’encapsular la dinàmica de propagació d’una malaltia infecciosa en un model matemàtic. Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme i investigadora de l’Institut Polibenestar de la UV, a més de coordinadora del grup d’investigació ScienceFlows, en el vídeo mostra diverses indicacions per detectar mentides i manipulacions al voltant de la COVID-19.

El sisè vídeo publicat al canal de la UCC+i de la Universitat de València inclou el debat final, moderat per Juli Peretó i on les expertes i els experts resolen algunes de les preguntes formulades pel públic assistent a través del xat.

Aquesta activitat forma part del pla de divulgació científica de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València i que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i el Ministeri de Ciència i Innovació, i amb la col·laboració de la Delegació de la Rectora per a la Incorporació a la Universitat (UV), Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (UV), Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (UV), Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (UV-CSIC), Facultat de Ciències Biològiques (UV), Jardí Botànic (UV), Publicacions de la UV, Revista Mètode (UV), Societat Catalana de Biologia, Institut d’Estudis Catalans.

 

Material de la XXI Matinal de l’evolució de la pandèmia:

Nou coronavirus: qui t’avisa no et vol mal, Xavier López-Labrador

Els genomes del SARS-CoV-2,  Mireia Coscollà

Les matemàtiques i la dinàmica de les malalties infeccioses, David Alonso

Pel mar corren les llebres durant la pandèmia del coronavirus: boles, mites i rumors sobre la COVID-19, Carolina Moreno

 

Vídeos de la XXI Matinal de l’evolució de la pandèmia:

http://ir.uv.es/A9R6UqW

Programa de la XXI Matinal de l’evolució de la pandèmiahttps://ir.uv.es/K2GJQIZ