Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Ciències Biològiques Logo del portal

La Universitat clausura Micromón-Tiny Earth-Small World Initiative, un projecte de divulgació biomèdica per a alumnat de secundària

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 5 de maig de 2022
Clausura del projecte Micromón-Tiny Earth-Small World Initiative.
Clausura del projecte Micromón-Tiny Earth-Small World Initiative.

La Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna ha acollit aquest dijous 5 des de les 9.30 hores la clausura del projecte Micromón-Universitat de València (UV), desenvolupat a setze països i que té l’objectiu d’acostar la cultura científica i la investigació biomèdica a nivells educatius preuniversitaris i fomentar la vocació investigadora. A la institució acadèmica, la proposta està coordinada per professorat del Departament de Microbiologia i Ecologia, amb Sergi Maicas al capdavant.

En la primera fase, al final de juny de 2021, 13 professors d’educació secundària van iniciar un programa de formació pròpia en col·laboració amb el CEFIRE-CTEM (Generalitat Valenciana). En una segona fase, durant el mes de novembre, 48 estudiants de les facultats de Biologia i Farmàcia van fer formació específica sobre el programa. Durant els mesos de febrer-març d’aquest any, l’alumnat universitari i el seu professorat (del Departament de Microbiologia i Ecologia) es van desplaçar a tretze instituts i col·legis valencians on van guiar la realització d’experiments que tenen com a objectiu descobrir nous ceps bacterians productors d’antibiòtics.

En l’acte d’aquest dijous han participat J. Javier Navarro, director del Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa de la UV; Hortensia Rico, degana de la Facultat de Farmàcia; Sergi Maicas, coordinador de Micromón UV; Helena Rausell, vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de la institució acadèmica; Belén Fouz, co-coordinadora de Micromón 21/22; Carmen Bañó, degana de la Facultat de Ciències Biològiques; i Elena Thibaut, directora del CEFIRE CTEM (Generalitat Valenciana).

Small World Initiative és un projecte científic d’àmbit internacional que va sorgir a la Universitat de Yale (EUA) el 2012 com una estratègia per fomentar la vocació per la investigació científica dels joves i tracta un problema urgent de salut com és la necessitat de trobar nous antibiòtics eficaços contra les malalties infeccioses. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat sobre aquest problema i promou des del 2015 la setmana mundial de sensibilització sobre l’ús d’antibiòtics, que se celebra cada mes de novembre.

L’èxit al seu país d’origen va portar el projecte a expandir-se els anys següents per nombrosos països, incloent-hi Espanya, on va començar a desenvolupar-se el 2017 per mitjà de la xarxa Micromundo@Spain, constituïda per 30 universitats, i de la qual la Universitat de València és cofundadora.

Durant la realització del projecte, a cadascun dels centres d’educació secundària, els grups formats per 4-5 estudiants universitaris o MITAS (MIcromón Training Assistant) i un professor o MIPI (MIcromón Partner Intructor) van dur a terme cinc sessions en col·laboració amb el professorat del centre, en què l’estudiantat d’educació secundària va aprendre nocions sobre el problema de la resistència bacteriana als antibiòtics i el seu impacte socioeconòmic, i van assimilar diverses metodologies experimentals.

El projecte Micromón@Universitat de València involucra, en cadascuna de les edicions, vora 500 persones/any incloent-hi MITES, MITES SÈNIOR, MIPIS, estudiantat i professorat d’educació secundària. En l’edició del curs 2021/22 s’han incorporat al projecte nous centres: IES Veles e Vents (Torrent), IES Didín Puig (Guadassuar), IES Massamagrell, IES Escultor Francesc Badia (Foios), IES Tierno Galván (Montcada), IES Guillem d’Alcalà (La Pobla de Farnals), IES Nou Derramador (Ibi) i IES Francesc Ribalta (Castelló de Plana), que s’han unit a altres que ja van participar a edicions anteriors. La xarxa Micromón@Universitat de València integra actualment 40 centres educatius de la Comunitat Valenciana.

El projecte Micromón@Universitat de València és membre de consorcis internacionals (Small World Initiative, Tiny Earth) i hispano-lusità (MicroMundo). Es tracta d’un projecte cofinançat pel Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa, la Unitat d’Igualtat, el Servei de Llengües i Política Lingüística de la Universitat de València i de la difusió de les quals s’encarrega la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació. A més, està avalat per la Societat Espanyola de Microbiologia i el Pla Nacional de Resistència a Antibiòtics (Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat).