Logo de la Universitat de València Logo Campus d'Ontinyent Logo del portal

CONFERÈNCIA DE GENER DEL PROGRAMA UNIVERSITAT I SOCIETAT A ONTINYENT

  • 12 de gener de 2020
Cartell conferència
Cartell conferència

Conferència del Programa Universitat i Societat a Ontinyent.

16 de gener 19H Centre Cultural Caixa Ontinyent.

“Dones i Il·lustració a Europa i Amèrica”

Dra. Mónica Bolufer Peruga, Catedràtica del Departament d’Història Moderna i Contemporània. Universitat de València.

Entrada Gratuïta - Les conferències estan obertes al públic en general.

 

CONFÈRENCIA

16/01/2020  -  19.00 h  Centre Cultural “Caixa Ontinyent”

Mónica Bolufer Peruga – CURRICULUM VITAE

Catedràtica d'Història Moderna de la Universitat de València. És especialista en història sociocultural i història de les dones i del gènere en l'època moderna, particularment en el segle XVIII. Entre els seus interessos de recerca figuren el debat sobre la diferència dels sexes i les concepcions de la privacitat i l'esfera pública en la cultura de la Il·lustració; les pràctiques intel·lectuals, d'escriptura i lectura de les dones; la història de la família; les concepcions del jo i de la identitat; també ha treballat sobre el pensament higienista, els llibres de viatges i la literatura de civilitat a Europa i Espanya en el segle de les Llums.

Ha publicat, entre altres llibres, Mujeres e Ilustración. La construcción de la feminidad en la España del siglo XVIII, 1998; Amor, matrimonio y familia. La construcción histórica de la familia moderna, 1998, en col·laboració amb Isabel Morant; La vida y la escritura en el siglo XVIII. Inés Joyes: “Apología de las mujeres”, 2008; Mujeres y hombres en la Historia. Una propuesta historiográfica y pedagógica, 2018; Arte y artificio de la vida en común. Los modelos de comportamiento y sus tensiones en el Siglo de las Luces, 2019; La edición y estudio del Viaje fuera de España [1785] de Antonio Ponz, 2007). També ha coordinat volums col·lectius (els més recents, Educar las costumbres y los sentimientos: una mirada desde la Historia, 2014, amb Joan Gomis i Carolina Blutrach, i Historia y Cine: la construcción del pasado a través de la ficción, 2015, juntament a Joan Gomis i Telesforo Hernández), així com nombrosos articles i capítols en obres col·lectives i revistes especialitzades. És codirectora de la col·lecció "Història" de l'Servei de Publicacions de la Universitat de València i va ser secretària científica de la Història de les dones a Espanya i Amèrica Llatina (2005-2006, 4 vols.).

Ha realitzat estades com a investigadora i docent convidada a l'École des Hautes Études en Sciences Socials (París), les universitats de Londres, Cambridge, Southampton, Franche-Comté, Autònoma de Mèxic, Texas State, Múrcia, Complutense de Madrid i Pablo d'Olavide de Sevilla i l'Institut Universitari Europeu (Florència).

Actualment és investigadora principal de el projecte CIRGEN: circulating Gender in the European Enlightenment: Idees, Networks, Agències, finançat per l'European Research Council en el marc del programa de recerca i innovació de la Unió Europea Horizon 2020 (grant agreement 787.015).

 

DONES I IL·LUSTRACIÓ A EUROPA I AMÈRICA

La Il·lustració, aquest moviment de renovació intel·lectual i cultural de segle XVIII en el qual se situen les arrels històriques més directes del nostre present, té algunes dimensions poc conegudes més enllà de l'àmbit acadèmic especialitzat. Una de les més interessants és el paper que hi van exercir les dones i la importància que en els debats de l'època va tenir la discussió sobre la feminitat i la masculinitat. Què passa, a més, si fixem la nostra mirada no només a París i Londres, sinó en altres espais geogràfics menys explorats, com l'Europa de l'Sud (Itàlia, Portugal i Espanya) i en els territoris americans de la monarquia hispànica? Aquesta conferència, que forma part de les activitats de divulgació de el projecte CIRGEN, explorarà la circulació dels models de gènere a través dels moviments d'idees, llibres i persones a Europa i a través del Atlàntic.