Logo de la Universitat de València Logo Campus d'Ontinyent Logo del portal

Conferència del programa Universitat i Societat a Ontinyent

  • 13 de maig de 2021
Image de la noticia

'Els microorganismes que viuen amb nosaltres, enemics o aliats?'

Aquesta xarrada pretén donar una visió des d'un punt de vista divulgatiu d'aquest món microscòpic que conviu amb nosaltres. Probablement és en la llar on es produeixen algunes de les malalties infeccioses més comunes, però on s'amaguen aquests convidats silenciosos?

Hortensia Rico Vidal_ Curriculum Vitae

Hortensia Rico va realitzar els estudis de llicenciatura en la Universitat de València (1981) i és doctora en Farmàcia (1987) i Farmacèutica especialista en Microbiologia i Parasitologia pel Ministeri d'Educació i Ciència des de 1989. Va ser la primera dona a entrar en l'Acadèmia de Farmàcia de la Comunitat Valenciana (juny de 2019) i acaba de ser nomenada Degana de la Facultat de Farmàcia (Març, 2021).

ELS MICROORGANISMES QUE VIUEN AMB NOSALTRES, AMICS O ALIATS?

En 1674 Anton van Leeuwenhoek va examinar amb les seues lents de microscopi una gota d'aigua i va descobrir uns organismes que va anomenar “animacles”. Era la primera vegada que l'ésser humà veia un bacteri car a cara, però no va ser fins a 100 anys després quan se'ls va començar a posar un nom concret a cadascun d'ells. En èpoques posteriors investigadors com Koch i Pasteur van demostrar que alguns d'aqueixos microorganismes eren responsables de l'aparició de moltes malalties (carboncle, ràbia, pesta, còlera, etc.), per la qual cosa des d'aquell moment la lluita per combatre'ls es va convertir probablement en el repte més important dut a terme per la humanitat, culminant amb el descobriment de la penicil·lina per Fleming i el desenvolupament de la antibioticoteràpia. Hui podem afirmar que la complexitat de la Microbiologia desafia els límits de la imaginació. Existeixen milers de microorganismes que viuen a l'interior, en la superfície o al voltant de l'ésser humà i poden explicar-se per centenars els microorganismes dins de cada grup que són capaços de produir malalties greus. Virus, bacteris, fongs, protozous i helmints es veuen relacionats constantment amb processos que afecten la nostra salut i a vegades són capaces de trastornar per complet les nostres vides tal com ha succeït amb aquesta última pandèmia.

Imatges: