Logo de la Universitat de València Logo Campus d'Ontinyent Logo del portal

L'exposició itinerant ‘La participació valenciana en la Ruta de la Seda’ s'inaugura a Ontinyent

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 14 d’abril de 2021
Image de la noticia

La inauguració ha tingut lloc hui a la Casa de la Cultura d'Ontinyent, on els interessats de la comarca de la Vall d´Albaida la podran visitar fins al 3 de maig. Aquesta exposició de la Univeristat de València posa de manifest l'enorme la influència que va tindre la seda en la història i la cultura valencianes entre els segles XV i XIX.

Aquest matí, a les 11 hores, s'ha inaugurat a la Casa de Cultura - Palau dels Barons de Santa Barbara d'Ontinyent l'exposició itinerant La participació valenciana en la Ruta de la Seda. Història, paisatge i patrimoni. Han estat presents en l'acte inaugural l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; el regidor coordinador de l'àrea de Cultura, Alejandro Borrell; el professor de la Universitat de València i comissari de la mostra, Ricardo Franch; i el director Campus d’Ontinyent, José Cantó.

Els 22 panells que componen aquesta exposició, els continguts de la qual han sigut elaborats pels professors Ricardo Franch (comissari), Germán Navarro i Daniel Muñoz, constitueixen un excel·lent compendi amb una mirada transversal, que manifesta la importància de la producció, la transformació i el comerç de la seda per a València i el seu entorn territorial durant el període dels segles XV-XIX. Aquesta exposició, produïda pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, amb la col·laboració de Caixa Popular i Turisme Comunitat Valenciana, pretén contribuir al coneixement d'un episodi de la nostra història vinculada al territori valencià.

Entre els segles XV i XIX, la seda va tindre una enorme importància per als valencians. El cultiu de la morera es va difondre en les terres més fèrtils de regadiu. El Regne de València va desplaçar des de mitjan segle XVI a Granada com a principal zona productora de fibra de seda de la península, mantenint aquesta hegemonia fins a mitjan segle XIX. Per la seua banda, el gremi de “velluters”, creat en 1479, es va convertir ràpidament en l'ofici més important de la ciutat de València. Però, després de la decadència de Toledo a la fi del segle XVII, València va ostentar també l'hegemonia en la producció de teixits de seda de l'Espanya del segle XVIII. No obstant això, la crisi que va experimentar el sector en el segle XIX va donar lloc a la deterioració del patrimoni i l'oblit dels testimonis d'aquest passat seder.

Com esdevé amb les exposicions produïdes pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, la mostra La participació valenciana en la Ruta de la Seda. Història, paisatge i patrimoni naix amb caràcter itinerant, de manera que recorrerà poblacions del territori valencià amb la finalitat que la societat conega i valore el seu patrimoni històric i social.

 

 

Imatges: