càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

  • Uvcatedres

 

  1. Denominació de la proposta
  2. Àmbit d'actuació
  3. Entitat
  4. Categoria de participació
  5. Descripció
  6. Resum i destinataris
  7. Període d'execució i caràcter del projecte
  8. Finançament
  9. Informació addicional

 

 

 

 

1. Denominació de la proposta

  • ​Càtedra del Pa i del Cereal.

2. Àmbit d'actuació

  • Autonòmic.

3. Entitat

  • Universidad de Santiago de Compostela.

4. Categoria de participació

  • Bones pràctiques en el desenvolupament d'activitats de divulgació i difusió cultural, acadèmica, científica i tecnològica.

5. Descripció

  • La Càtedra del Pa i del Cereal és una càtedra institucional, promoguda pel grup empresarial Dacunha, que té com com a finalitats generals la investigació, el foment de la docència i la difusió dels coneixements en l'àmbit del pa i dels cereals.

6. Resum i Destinataris

  • Els destinataris de les bones pràctiques promogudes per aquesta Càtedra són la producció primària i la societat en general. S'ha promogut la recuperació de les pràctiques de cultiu de cereals, utilitzant la rotació tradicional, la qual cosa implica el millor aprofitament de les terres de cultiu, l'eliminació d'abonaments químics i, per tant, l'obtenció de cereals de gran qualitat. La conseqüència és que s'ha incrementat considerablement la superfície cultivada de cereals a Galícia, la qual cosa suposa un gran benefici per als agricultors, que poden utilitzar terres de cultiu que tenien abandonades, amb el consegüent benefici econòmic per al camp gallec. Això ha implicat, a més, la recuperació de varietats autòctones de cereals gallecs per a assegurar una qualitat controlada durant els processos de panificació. A més, s'està posant en valor un aliment tan imprescindible en la dieta i tan bàsic i benvolgut a Galícia com és el pa. Per això, s'està procedint a la recuperació de la "memòria" del pa, realitzant un catàleg dels pans produïts en les diferents zones de Galícia, i dels cereals emprats i les tècniques de mòlta i panificació associades, i efectuant la caracterització sensorial dels pans gallecs existents. De forma simultània s'estan realitzant estudis de consumidors per a conéixer l'opinió i consum de pa. Els resultats obtinguts formen part de l'estudi de dues Tesis Doctorals i d'un treball Fi de Grau en procés de realització. Tots els resultats es difondran, i es difonen, a la societat, tal com s'ha fet en la Jornada que es va organitzar des de la Càtedra el mes de juliol passat.

7. Període d'execució i caràcter del projecte

 

Programa Activitat Projecte

 

   

 

8. Finançament

 

Fons Propis Fons Externs Altres

 

 

 

9. Informació addicional

 

Solució a un problema (20%)

  • Contribuir a resoldre el problema d'abandó de terres de cultiu.
  • Contribuir a recuperar el cultiu de cereals autòctons a Galícia.
  • Contribuir a preservar el medi ambient i la biodiversitat.
  • Donar valor afegit als cultius que s'empren en la rotació de cereals.
  • Posar en valor un producte tan tradicional i bàsic com és el pa.
     

Resultats reeixits (20%)

  • Increment de la superfície cultivada de cereal a Galícia.
  • Reducció de l'ús de substàncies químiques (abonaments i control de plagues) en el cultiu de cereals.
  • Poder garantir la traçabilitat del pa.
  • Posada en valor des del punt de vista nutricional del pa.

Innovació (10%)

  • La Càtedra del Pa i del Cereal suposa una gran agrupació estratègica. Els investigadors de les diferents àrees de coneixement tenen cabuda, perquè se senten involucrades en les diferents accions (control de sòls, plagues, pràctiques de cultiu, genètica vegetal, hidrologia, tecnologia d'aliments, nutrició i bromatologia, economia agrària, producció animal, comercialització i màrqueting). De fet les dues Tesis Doctorals en marxa són codirigides per professors de diferents àrees de coneixement, és a dir, són interdisciplinaris.

Sostenibilitat (20%)

  • És d'esperar, si es mantenen els excel·lents resultats obtinguts fins ara, que la Càtedra es mantinga al llarg del temps. El compromís demostrat pel grup que la finança és total, tal com ho ha manifestat i continua manifestant-ho.

Replicabilitat (20%)

  • És un model perfectament replicable a altres càtedres universitàries institucionals.

Sistema d'Avaluació (10%)

  • Aquesta Càtedra és molt jove, realment té només un any de vida. En aquest temps els resultats a nivell del camp gallec, de la pròpia institució i de la societat són evidents. La captació de tres investigadors per a dur a terme els seus treballs en diferents línies de treball a l'empar de la Càtedra és un bon indicador.
     
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies