càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries presenta la seua Guia d'Iniciatives de Gestió en comú en cooperatives agroalimentàries

  • 6 de juliol de 2020
Image de la noticia

El passat 3 de juliol la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries de la Universitat de València va presentar la Guia d’Iniciatives en Gestió en comú (IGC) en cooperatives agroalimentàries, un mecanisme òptim per a pal·liar el problema del minifundisme i l'abandó d'explotacions agrícoles.

Les Iniciatives en Gestió en comú són un bon mecanisme per a augmentar la grandària de les explotacions agrícoles i revertir el procés d'abandó de les terres agrícoles. A aquest efecte en ment, s'ha elaborat una guia per a facilitar a les cooperatives la creació de seccions per a les explotacions en comú.

El nou treball que presenta la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries crea una guia per a les IGC en cooperatives sobre la base de la llei valenciana 5/2019, de 28 de febrer, d'estructures agràries de la Comunitat Valenciana (LEA). En la Comunitat Valenciana, igual que en la resta de comunitats d'Espanya, la gran majoria d'explotacions agràries són d'escassa grandària (una mitjana de 5,5 hectàrees). D'altra banda, el nombre d'explotacions agràries ha disminuït un 50% en deu anys en la Comunitat Valenciana.

La guia creada per la Càtedra es concentra en el model de la creació d'una secció dins de la cooperativa per a les explotacions en comú, oferint una perspectiva mercantil i fiscal de les seccions creades per a les IGC. En els aspectes mercantils s'ha volgut ressaltar la importància de les qüestions de responsabilitat per realitzar l'activitat de gestió en comú a través d'una secció d'explotació comunitària de la terra. En l'aspecte fiscal es posa l'accent que el model proposat és només vàlid per a la secció de gestió en comú del model explicat en la guia, no sent útil per a altres models.

La guia ha sigut elaborada per Sagrario Navarro, professora titular de Dret Mercantil de la Universidad de Castilla-La Mancha, Pilar Alguacil, catedràtica de Dret Financer i Tributari de la Universitat de València i Vicente Moliner, lletrat assessor de Cooperatives Agroàlimentaries de la Comunitat Valenciana. La guia en IGC ha sigut creada per la Càtedra en col·laboració amb Cooperatives Agroàlimentaries de la CV, i finançada per la Direcció General d'Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana.

Per a més informació, es pot consultar el següent enllaç.