
La Universitat de València analitza la implementació dels ODS mitjançant la pràctica educativa en unes jornades durant els dies 9 i 10 de noviembre. Ho va fer en un fòrum organitzat per la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament i la Unitat Docent de Filosofia Moral, Política i Social del Departament de Filosofia.
Segons explicà la coordinadora de les jornades ‘Educació i l’Agenda 2030: Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)’, la investigadora Lydia de Tienda, es va tractar d’una trobada entre expertes i experts en pedagogia, cooperació al desenvolupament, dret i filosofia moral. “És un fòrum plural per a discutir i debatre les qüestions relacionades amb els ODS i l’Agenda 2030 dins de l’àmbit educatiu, és a dir, com implementar els ODS mitjançant la pràctica educativa: metodologies pedagògiques, recursos, dilemes ètics, etcètera”, va afegir.
Les jornades arrancaren el dia 9 de novembre, a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, en un acte presidit pel vicerector de Polítiques de Formació i Qualitat Educativa de la Universitat de València, Ramón López, a qui acompanyaren el degà de la Facultat, Jesús Alcolea; el director del Departament de Filosofia, Carlos Moya; el coordinador de la Unitat de Filosofia Moral, Juan Carlos Siurana; el coordinador de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament, Ximo Revert; i la professora Adela Cortina, catedràtica d’Ètica i Filosofia Política a la Universitat de València.
A continuació, se celebrà la ponència inaugural amb el títol ‘ODS4. Comprendre, reflexionar i actuar des de la Universitat’, a càrrec de la professora María Jesús Martínez Usarralde.
Destacà en aquesta jornada la taula redona ‘Educar en els ODS. Experiències pedagògiques en secundària’, que moderà la professora Elena Cantarino i que comptà amb la intervenció de professores i professors de secundària els quals aportaren les seues experiències docents en l’aplicació dels ODS en els estudis secundaris, a més de recollir les perspectives sobre l’Agenda 2030 des de les universitats.
També participà i col·laborà en l’encontre l’experta Marta Pedrajas Herrero, especialista en Programes de Desenvolupament de les Nacions Unides (PNUD), amb la videoconferència des de Nova York ‘L’Agenda 2030: no deixar ningú enrere’. Pedrajas Herrero va representar Espanya en la negociació de l’Agenda 2030.
La segona jornada, el dia 10, es desenvolupà a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) amb dues taules redones sobre els reptes de l’educació en l’Agenda 2030 i com educar en els ODS en la pràctica. La cloenda va anar a càrrec del director del Departament de Filosofia del Dret de la Universitat de València, Vicente Bellver.