càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Entrevista a Rafael Granell sobre l'harmonització fiscal

  • 22 de setembre de 2022
Imatge de diners

El passat 21 de setembre, Rafael Granell, membre de la Càtedra de Tributació Autonòmica, va ser entrevistat en el medi València plaça.

Arran del recent anunci per part del president de la Junta d'Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, de bonificar al 100% l'Impost sobre el Patrimoni a Andalusia i deflactar l'IRPF autonòmic, s'ha reavivat el debat sobre la competència fiscal a la baixa entre Comunitats Autònomes.

En aquesta entrevista, es va abordar la idoneïtat d'una harmonització fiscal, la qual es porta plantejant des de l'àmbit polític en els últims anys. Així mateix, Rafael va plantejar la necessitat d'un canvi en el sistema de finançament de les Comunitats Autònomes de règim comú. En qualsevol cas, es va assenyalar que aquestes reformes fiscals sempre contindran un component ideològic.

Finalment, Rafael Granell va explicar les possibles conseqüències que comportaria que en altres autonomies entraren en vigor mesures fiscals com les anunciades a Andalusia. Alguns dels efectes negatius serien la mobilitat de la residència fiscal de molts contribuents -especialment d'aquells amb majors rendes i patrimoni- i una reducció dels ingressos públics que minvarien els serveis públics que es proveeixen a tota la ciutadania.