càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Ja s'acosta la II Jornada d'Acompanyament Socioeducatiu a Adolescents i Joves

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 2 de maig de 2024
Cartell de la Jornada

La Càtedra de Joventut última els preparatius d'aquesta Jornada que tindrà lloc el 31 de maig de 2024 al Saló d'Actes de la Facultat de Psicologia i Logopèdia de la UV.

Una de les primeres línies de treball de la Càtedra és la formació dels i les professionals que intervenen amb persones joves. Des d’aquesta perspectiva, la Càtedra de Joventut aposta de manera decidida per la promoció d’intervencions basades en el model d’acompanyament socioeducatiu.

El model d’acompanyament socioeducatiu té un gran impacte tant en la manera de treball dels i les professionals com en les pròpies persones joves. Suposa que la tasca dels educadors/es pose al centre de la seua actuació les persones adolescents i joves, i no les activitats. Això suposa treballar la satisfacció de les necessitats dels i les adolescents, el seu desenvolupament positiu i òptim, l’acompliment de  les  seues  tasques  evolutives, la capacitat d’adaptació al context i  la  superació  dels  límits  de  classe  social, gènere, territori, origen. Suposa que l’educador/a tinga en compte els processos proximals, des dels diferents entorns  immediats  del  jove,  per  poder  treballar  les  habilitats  que permeten optimitzar el desenvolupament adolescent.

La Jornada té l’objectiu d’aprofundir en el model d’acompanyament socioeducatiu i seguir donant pistes per implementar-lo al territori. La jornada es farà a la Facultat de Psicologia de l’UV (Blasco Ibáñez) i va dirigida a la totalitat de professionals que treballen amb persones joves, independentment del seu àmbit d’actuació i la tipologia d’institució per a la qual treballen.

Programa de la II Jornada d'Acompanyament Socioeducatiu a Adolescents i Joves

8.45h Recepció de participants.
9.15h Presentació de la Jornada

  • Rosa Donat Beneito, Vicerectora d'Innovació i transferència de la Universitat de València
  • Vicent Ripoll Gimeno, Director General de l'Institut Valencià de la Joventut
  • Paz Viguer Seguí, Directora de la Càtedra de Joventut Universitat de València
  • Francisca Momparler Orta, Presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta
  • Guillermo Luján Valero, Alcalde d'Aldaia

9.35 h Ponència i diàleg: "Espais d'oportunitat i processos d'acompanyament per l'empoderament de les persones joves".

  • Amb: Pere Soler Masó, Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona i director del Màster Interuniversitari de Joventut.
  • Presenta: Maria Josep Picó i Garcés, Periodista i Professora de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació a l'UV.

10.45h Pausa café
11.15 h Tallers.

  1. La identitat en adolescents i joves. Juanjo Zacarés (Professor Titular d'Universitat. Dept. de Psicologia Evolutiva i de l'Educació UV) i Alicia Sara Garcia Peris (Tècnica de Joventut i Professora Associada. Dept. de Psicologia Evolutiva i de l'Educació UV).
  2. La creació de vincle i l'acompanyament amb persones joves. Cristina Tiana i David Abellàn. Projecte de Medi Obert del Prat de Llobregat.
  3. El treball comunitari amb persones joves. Andrea Ariza i Mireia López. Cooperativa La Dula.
  • Cada taller dura 40 min. Les persones participants, dividides en tres grups, transitaran pels tres tallers en ordre diferent.

13.30h Presentació de la "Guia per a la creació de projectes d'Acompanyament socioeducatiu" Per Jonatan Ruiz i Salvador Avià (Càtedra de Joventut UV)
13.45 h - 14.15 h Cloenda de la Jornada.

  • Relació dels tallers, per Jonatan Ruiz (APJCV), Marcos Garcia-Vidal (COEES) i Eli Català (Comitè organitzador).
  • Conclusions, per Maria Josep Picó.

Pròximament s'obriran les inscripcions per a aquesta jornada. Tota la informació actualitzada es podrà trobar a la web de la Càtedra de Joventut.