càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

  Memòria d'activitats 2020

Portada


La Càtedra Model Econòmic Sostenible de València i el seu Entorn (MESVAL) sorgeix d'un Conveni de Col·laboració entre la Universitat de València i l'Ajuntament de València que pretén promoure, desenvolupar i intensificar les relacions per a la vigilància i transformació del model econòmic en el marc de ciutat considerant la diversitat dels seus agents econòmics i socials i sota el prisma de governança, innovació, sostenibilitat –econòmica, social i ambiental-, competitivitat, benestar humà i globalització.

  Dinamisme i innovació empresarial i sectorial a València i la seua àrea urbana funcional

Autors: José Manuel Pastor, Lorenzo Serrano, Ángel Soler i Iván Vicente

Abstract:

El desenvolupament i la implantació de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) i la seua extensió a tots els àmbits de la vida estan transformant el dia a dia del us ciutadans, els processos productius de les empreses i els béns i serveis que produeixen o presten. Per això, a través d'aquest informe es pretén oferir una panoràmica actualitzada del desenvolupament dels sectors capdavanters i l'activitat innovadora a la ciutat de València, prenent com a punt de referència particular els casos de Madrid i Barcelona. A partir del us resultats de l'anàlisi efectuat, poden apuntar-se com a àmbits d'actuació de preferencial  per a potenciar  l'impuls dels sectors clau i el desenvolupament d'un ecosistema innovador a la ciutat de València, l'accés al finançament, l'estímul del diàleg i la cooperació entre universitats, indústria i laboratoris o el foment de l'emprenedoria.

  Creació i desenvolupament de Spin-Offs universitaris a València

Autors: Manuela Pardo, Elvira Cerver, Antonia Mohedano i Fernando Zárraga

Abstract:

Aquest projecte analitza la creació i desenvolupament de spin-offs acadèmiques, empreses innovadores que sorgeixen a partir de resultats d'investigació generats en universitats i centres d'investigació. En primer lloc, ofereix una anàlisi de fonts d'informació secundària, tant per a identificar els manuals de procediments que s'utilitzen per a transformar els resultats d'investigació en empreses, com la literatura prèvia que abasta el procés de creació de spin-offs acadèmiques i els factors que condicionen el seu sorgiment i posterior creixement. A continuació, es presenta un estudi empíric a partir d'entrevistes a responsables de parcs científics, a un tècnic del servei de transferència i innovació, així com a fundadors i directius de spin-offs acadèmiques, del qual es conclou que és fonamental basar l'emprenedoria en un producte o servei amb potencial de mercat, basat en una tecnologia fiable i en un model de negoci realista; que les necessitats de finançament varien en les diferents etapes i no sempre és fàcil accedir a la més adequada; i que una direcció professional de l'empresa és clau per al seu èxit.

  València: L'entorn ideal d'oportunitats per a professionals

Autors: Antonio Marín, Manuela Pardo, José Manuel Pastor i Iván Vicente

Abstract:

A través d'aquest estudi es pretén identificar les característiques de València més valorades pels professionals ja residents a la ciutat, per a potenciar-les en les accions d'atracció de talent. Per a aconseguir l'objectiu principal d'aquest estudi, es duu a terme una doble investigació. En primer lloc, a través de la revisió de la literatura ens aproximem al concepte de desplaçat professional. En segon lloc, a través de la tècnica Delphi, se selecciona a un conjunt d'experts amb la finalitat de conèixer les seues opinions, motivacions i percepcions sobre la ciutat de València com a destinació professional per a persones no originàries d'aquesta ciutat. Finalment, els resultats obtinguts suggereixen, entre altres coses, que els professionals no autòctons valoren de forma molt positiva característiques de València associades a la qualitat de vida, facilitat d mobilitat o la seua predisposició a portar una vida activa i saludable.