University of Valencia logo Logo Central Service for Experimental Research (SCSIE) Logo del portal

Posada en marxa del nou laboratori de Cultius Cel·lulars i Citometria de Flux

  • February 3rd, 2020
Posada en marxa del nou laboratori de Cultius Cel·lulars i Citometria de Flux

Comença el funcionament regular del nou laboratori de Cultius Cel·lulars i Citometria de Flux a la Universitat de València. Aquesta nova instal·lació contribuirà a reforçar i augmentar el catàleg d'equipament i infraestructura científica que la Universitat posa a la disposició de les nostres investigadores i investigadors a través del Servei Central de Suport a la Investigació Experimental (SCSIE-UV). El nou laboratori se situa en la planta 5a de l'edifici Jeroni Muñoz (Campus de Burjassot-Paterna).

Aquesta obertura suposa la culminació d'un esforç realitzat durant els últims anys per a modernitzar les condicions de treball en l'àmbit dels cultius cel·lulars i la citometria. A partir d'ara, els usuaris disposen d'unes modernes instal·lacions que compleixen les exigències normatives en l'àmbit de la bioseguretat.

L'origen d'aquest laboratori és el projecte UNLV15-EE-3253 amb el títol “Plataforma integrada per al marcat i separació de cèl·lules amb interés biotecnològic i biomèdic” liderat per la Dra. Isabel Fariñas que va comptar amb l'aval de mes de 30 investigadores i investigadors de diferents institucions i també d'empreses com Biopolis i Igenomix molt vinculades a la Universitat de València ja que estan radicades en el Parc Cientific. En el seu gènesi, aquest projecte perseguia “l'enfortiment de les infraestructures d'anàlisi cel·lular amb les quals compten els investigadors de la Universitat de València i el seu entorn i la consolidació d'un conjunt d'equips en el Servei de Cultius Cel·lulars i Citometria que donen resposta a múltiples necessitats experimentals i que permeten l'abordatge a problemes concrets en els aspectes més actuals de la investigació biomèdica/biotecnològica amb la incorporació de les tecnologies més actuals en anàlisi cel·lular”.

El laboratori està dividit en dues zones. D'una banda, el laboratori de Citometria de Flux que consta de dues sales: una amb nivell de bioseguretat NCB-2, en la qual s'allotja el Citòmetre separador FACSAria Fusion (equipat amb 5 làsers), i una altra en la qual s'allotgen uns altres citòmetres analitzadors com el LSRFortessa (amb igual configuració i 5 làsers) i el FACSVerse (amb 3 làsers).

D'altra banda, el laboratori de Cultius Cel·lulars disposa de diverses sales, totes elles dissenyades i construïdes d'acord amb un nivell de bioseguretat NCB-2. Aquestes són: sala de cultiu de línies cel·lulars, sala de cultius primaris que permetrà l'aïllament de teixits i cèl·lules d'un animal sense risc de contaminació, sala on se situa l'estació d'hipòxia que permetrà treballar en condicions constants i controlades d'oxigen per a reproduir condicions tant fisiològiques com patològiques de les cèl·lules, i finalment una sala NCB2+. Aquesta sala és un laboratori NCB-2 amb pràctiques i procediments de bioseguretat que generalment es troben en un NCB-3. Permetrà la investigació amb vectors virals, arbovirus, amb oncogens en línies cel·lulars humanes o amb organismes que presenten certs problemes de biocontenció i/o bioseguretat. El laboratori es completa amb una cuina capaç d'assegurar els nivells d'asèpsia requerits per la instal·lació.

Els investigadors disposaran de nou equipament que complementa la dotació del laboratori. Ja estan operatives set noves cabines de flux laminar i, en poques setmanes, arribaran cinc nous incubadors, diversos equips de centrifugació, entre els quals destaca una ultramicrocentrifuga dempeus, un microscopi invertit, un nou ultracongelador, un visualitzador de cèl·lules, així com un conjunt de pipetes, propipetes i aspiradors.

Aquesta instal·lació en el seu conjunt contribuirà a fer un salt cap avant en la capacitat que tenen els investigadors i investigadores de resoldre alguns dels reptes plantejats en àrees com la biologia cel·lular, la immunologia, l'hematologia o la microbiologia, entre altres.

L'equip de tècnics responsables de la gestió de la secció de Cultius Cel·lulars i Citometria del SCSIE convida a la comunitat universitària en el seu conjunt a interessar-se per aquesta instal·lació i per les possibilitats que ofereix des del punt de vista dels nous projectes que podran desenvolupar-se en aquesta instal·lació.

Contacte: Ana Flores Raga, coordinadora de la secció.

Images: