GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000

  • 21 de maig de 2020
Image de la noticia

El dia 21 de maig se celebra el Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000. Aquest dia se celebra amb l'objectiu de reivindicar, asi com visibilitzar, el paper de la Xarxa Natura de la Unió Europea, encarregada de la conservació del patrimoni natural i element de desenvolupament sostenible. La Xarxa Natura 2000 és la xarxa d'espais protegits més gran del món.

Per a commemorar l'establiment de la Xarxa Natura 2000, la Comissió Europea juntament amb el Parlament Europeu, la Presidència del Consell i el Comité de les Regions van fer del 21 de maig el Dia Europeu de Natura 2000.

Aquesta xarxa es crea en 1992 a l'empara de la Directiva Hàbitats d'Interés Comunitari de l'Annex I de la Directiva 92/43/CEE: “Es crea una xarxa ecològica europea coherent de zones especials de conservació, denominada ‘Natura 2000’. Aquesta xarxa, composta pels llocs que alberguen tipus d'hàbitats naturals que figuren en l'Annex I i d'hàbitats d'espècies que figuren en l'Annex II, haurà de garantir el manteniment o, en el seu cas, el restabliment, en un estat de conservació favorable, dels tipus d'hàbitats naturals i dels hàbitats de les espècies de què es tracte en la seua àrea de distribució natural” (article 3.1, Directiva Hàbitats).

Es tracta d'una xarxa d'espais protegits en tota la Unió Europea, formada per les Zones Especials de Conservació (ZEC), designades d'acord amb la Directiva Hàbitats, i per les Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), establides en virtut de la Directiva Aus. Les Directives Hàbitats i Aus han sigut transposades al nostre ordenament jurídic intern per mitjà de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, que constitueix el marc bàsic de Natura 2000 a Espanya.

A Europa 27.522 espais ocupen més d'1.148.000 km². A Espanya el 30% del territori entra dins de la xarxa Natura 2000, oferint així refugi a les espècies i hàbitats més valuosos i amenaçats i garantint al mateix temps la conservació de la biodiversitat i de serveis ecosistèmics clau com són l'emmagatzematge de carboni, el manteniment de la qualitat de l'aigua o la protecció enfront d'inundacions o sequeres.

En 2020, aquest Dia posa el focus en "els joves i la naturalesa" amb l'objectiu d'inspirar-los a comprometre's en la protecció i restauració de la naturalesa.

Més informació en: http://www.natura2000day.es/red-natura-2000/

Comunicació CIDE