Logo de la Universitat de València Logo Secció Sindical - Confederació General de Treball del País València Logo del portal

18J - Convocada vaga general contra l'abús de la temporalitat en les administracions públiques

  • 8 de juny de 2021
Image de la noticia

Intersindical, CNT, CGT i la Coordinadora Valenciana d'Empleats públics en Frau de Llei convoquen, al País Valencià, vaga general el 18 de juny en totes les administracions públiques.

El dilluns 7 de juny de 2021, ha sigut presentada formalment la convocatòria de vaga davant l'autoritat laboral per Intersindical Valenciana, CNT i CGT. Una convocatòria que, per raons formals només poden fer les organitzacions sindicals, però compte, a més, amb la participació amb caràcter general de la Coordinadora Valenciana d'Empleats públics en Frau de Llei.

L'àmbit de personal, funcional i territorial de la declaració de vaga afecta a l'Administració General de l'Estat, Administració Autonòmica de la Comunitat Valenciana, Administració Supramunicipal (Diputacions), Administració Local, Agències Públiques, Empreses Públiques, Entitats de Dret Públic i Universitats. En definitiva, a les Administracions Públiques presents en l'àmbit territorial del País Valencià i al seu sector públic instrumental. Afectarà a tots els treballadors i treballadores de tots els àmbits sectorials públics, siga com siga la modalitat de la seua relació laboral, funcionarial, estatutària, laboral, indefinits no fixes, etc.

L'objecte de la vaga és exigir la fi del problema de temporalitat en les relacions laborals i administratives en les administracions públiques. Raó per la qual es reivindica:

 

  1. La modificació de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic per a establir sancions en les Administracions que abusen en un futur de la temporalitat. Aquesta sanció ha de ser prou dissuasiva com per a previndre l'abús i alhora protectora dels drets laborals del personal víctima d'aquestes pràctiques, seguint les recomanacions de la Directiva Europea 1999/70/CE i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE); la qual cosa passa necessàriament per la consolidació o fixesa d'aquest personal.
  2. Introduir modificacions legals i normatives que permeten la consolidació de l'ocupació del personal que actualment es trobe en situació d'abús de la temporalitat. Aquesta segona reivindicació cobra especial rellevància davant les mesures que des de l'àmbit judicial i administratiu estan emportant-se a la pràctica, totalment contràries als drets laborals del personal temporal i interí i oposades a l'esperit de la Directiva com així ha posat de manifest, en reiterades ocasions, el TJUE. Ens referim, d'una banda, a la jurisprudència del Tribunal Suprem declarant al personal en abús com a indefinit no fix en els supòsits de personal laboral i a la vinculació de la interinitat de duració inusual a la creació de la plaça o a l'amortització en el cas de personal funcionari o estatutari. Per l'altra, a la convocatòria d'oposicions massives per part de les diferents administracions que només pretenen estabilitzar les places i no a les persones, prescindint de qualsevol consideració cap a les persones víctimes de l'abús; perquè, com diu el TJUE, no tenen caràcter sancionador, ni garanteixen l'estabilitat de l'ocupació del personal afectat.

Ara, a més i per si no hi haguera prou, cal afegir l'amenaça contra el personal temporal i interí que suposa la proposta del Ministre, Miquel Iceta, de reforma del EBEP que, no sols no soluciona el problema sinó que l'agreuja encara més, ja que sanciona a les treballadores i treballadors en abús de temporalitat, amb l'acomiadament forçós i sense indemnització, no aporta solucions a la temporalitat i, fins i tot, promou la precarització de les plantilles: pretén resoldre la temporalitat amb més temporalitat, penalitza les i els usuaris del serveis públics, per la qual cosa qüestiona també la seua continuïtat i no contempla cap solució al col·lectiu actual de personal en abús de la temporalitat.

És per tot això que, a més, cal exigir també la retirada immediata de la proposta del Ministre Iceta i, segons les circumstàncies concretes de cada sector o administració, la suspensió de les Ofertes Públiques d'Ocupació d'estabilització, l'exclusió de les places ocupades per personal en abús o l'establiment d'una garantia de permanència del personal que resulte afectat per la seua execució. Raons de dret i justícia que ens porten a Intersindical, CNT, CGT i a la Coordinadora Valenciana d'Empleats Públics en Frau de Llei a instar a la participació del conjunt dels empleats públics en la jornada de vaga i a les mobilitzacions que es convoquen per aqueix dia.

Pel respecte als drets laborals del personal públic temporal i interí i per la defensa d'uns serveis públics de qualitat!

Parem les administracions!

 

CONCENTRACIÓ: Des de les 11 hores fins a les 13 hores en la Plaça de Manises, davant el Palau de la Generalitat

MANIFESTACIÓ: 19 hores en la Plaça de Sant Agustí.

 

Llista d'enllaços: