University of Valencia logo Logo Trade Union Section - Confederation for Labour in the Valencian Country Logo del portal

Instagram inhabilita les comptes de Fridays For Future Barcelona i València després de denunciar la nul·la ambició de la COP26 a Grasglow

  • November 10th, 2021
Image de la noticia

Aquest dimarts, 9 de novembre de 20212, Instagram ha inhabilitat els comptes de Fridays for Future Barcelona i Fridays for Future València. Ha pres aquesta acció dràstica, que silencia les veus del moviment, en un moment transcendental per la lluita per la Justícia Climàtica: la COP26 a Glasgow. S’ha pres aquesta decisió sense donar cap explicació; però ha succeït, casualment, després de la publicació d’un seguit d’infografies denunciant la falsedat dels objectius plantejats actualment a la cimera. Exigim explicacions i la recuperació dels nostres comptes, una de les eines més importants i efectives que tenim com a moviment per fer arribar les nostres demandes a la població.

Com tota gran multinacional, Instagram i la corporació darrere seu, Meta –fins fa ben poc, coneguda com a Facebook–, s’han afegit al discurs de la “lluita” contra el canvi climàtic. Als seus perfils oficials es poden observar diferents campanyes en suport a la justícia climàtica. Un suport que, però, es troba clarament lluny de la seva posició real quan es tracta de donar veu en moments crucials, com és la COP, als moviments climàtics i ecosocials. Les xarxes socials, com Instagram, són avui en dia una eina imprescindible per la difusió i la mobilització en tota mena de campanyes, i sense elles el moviment de Fridays for Future seria ben diferent. La tendència que tenen aquests espais a silenciar moviments com FFF i a potenciar, per altra banda, els d’ultradreta, és en coneguda. Accions com les preses per Instagram aquest dimarts 9 de novembre no fan més que afavorir aquest desequilibri, potencien desigualtats entre veus i fan saltar totes les alarmes.

En paraules d’Alba Pla, activista de Fridays for Future València: “Crec que a la gent que mou Instagram no li agrada que es difongui informació sobre la veritat de la COP26 i, com saben que tenim prou seguidors, tant Barcelona com València, ens han inhabilitat els comptes”. Cal revertir aquesta situació de manera immediata. En aquesta COP26 tan desigual i parcial, on ja falten moltes veus d’activistes en primera línia de la crisi climàtica, no ens podem permetre tenir encara més veus silenciades.

València i Barcelona, dimarts 9 de novembre de 2021.

 

Contactes de Premsa

Sara Navarro Asensio, activista de Fridays for Future València - (+34) 622 50 99 01

Naiara Fernández, portaveu de Fridays for Future Barcelona - (+34) 638 30 12 39

 


Instagram inhabilita las cuentas de Fridays for Future Barcelona y València después de denunciar la nula ambición de la COP 26 en Glasgow

Este martes, 9 de noviembre de 2021, Instagram ha inhabilitado las cuentas de Fridays for Future Barcelona y Fridays for Future València. Ha tomado esta acción drástica, que silencia las voces del movimiento, en un momento trascendental para la lucha para la justicia climática: la COP 26 en Glasgow. Se ha tomado esta decisión sin dar ninguna explicación; sucediendo, casualmente, tras la publicación de un seguido de infografías que denunciaban la falsedad de los objetivos planteados en la cimera actual. Exigimos explicaciones y la recuperación de nuestras cuentas, una de las herramientas más importantes y efectivas que tenemos como movimiento para hacer llegar nuestras demandas a la población.

Como toda gran multinacional, Instagram y la corporación que hay detrás suyo, Meta –hasta hace nada, conocida como Facebook–, se han sumado al discurso de “lucha” contra el cambio climático. En sus perfiles oficiales, se pueden observar distintas campañas apoyando demandas de justicia climática. Un apoyo que, pero, se encuentra claramente lejos de su posición real cuando se trata de dar voz en momentos clave, como es la COP 26, a los movimientos climáticos y ecosociales. Las redes sociales, como Instagram, a día de hoy son herramientas fundamentales para la difusión y la movilización en todo tipo de campaña, y sin ellas, el movimiento de Fridays for Future sería bien distinto. La tendencia que tienen estas plataformas a silenciar movimientos como FFF y a potenciar, por otro lugar, los de ultraderecha, es bien conocida. Acciones como las que este martes ha tomado Instagram no hacen más que favorecer este desequilibrio, potenciando desigualdades entre voces y hacen saltar todas las alarmas.

En palabras de Alba Pla, activista de Fridays For Future València: “Creo que la gente que mueve Instagram no le gusta que se difunda información sobre la verdad de la COP 26 y, como saben que tenemos bastantes seguidores, tanto Barcelona como Valencia, nos han inhabilitado las cuentas”. Es necesario revertir esta situación de forma inmediata. En esta COP 26 tan desigual y parcial, donde ya faltan muchas voces de activistas en primera línea de la crisis climática, no nos podemos permitir tener aún más voces silenciadas.

València y Barcelona, martes 9 de noviembre de 2021.

 

Contactos de Premsa:

Sara Navarro Asensio, activista de Fridays for Future València - (+34) 622 50 99 01

Naiara Fernández, portavoz de Fridays for Future Barcelona - (+34) 638 30 12 39