Logo de la Universitat de València Logo Col·leció Espanyola de Cultius Tipus Logo del portal

Efecte del Bacillus amyloliquefaciens CECT 5940 sobre el rendiment productiu en pollastres d'engreixament

  • 4 de juny de 2020
Lab

El concepte de “salut intestinal” és complex, actualment està ben reconegut com un factor clau del rendiment productiu de l'animal. Com va proposar Conway (1994), la salut intestinal es basa en un equilibri dinàmic de tres components: dieta, mucosa intestinal i microbiota. La interacció entre aquests 3 factors determina la salut dels animals de granja.

Ecobiol® és un probiòtic dissenyat per a estabilitzar la microbiota i el rendiment productiu durant els desafiaments intestinals.

Conté un cep de creixement ràpid de Bacillus amyloliquefaciens CECT 5940, amb una capacitat inherent per a produir àcid làctic i influir en les interaccions entre diferents poblacions bacterianes.

Aquest cep està estretament associada amb la mucosa intestinal i tolera les secrecions gàstriques i biliars.

També pot produir espores donant a aquest cep l'enorme avantatge de sobreviure en diferents condicions de processament del pinso.

Els probiòtics han sigut àmpliament estudiats i utilitzats en pollastres d'engreixament per a millorar la salut intestinal i el rendiment general.

No obstant això, en condicions d'investigació o comercials, el resultat o l'efecte d'aquests sobre el rendiment poden veure's afectats per diferents variables. Per tant, és imperatiu que es realitzen diversos assajos per a avaluar la consistència de l'efecte en el rendiment dels animals sotmesos a assaig.

Es va realitzar un metaanàlisi de 8 assajos d'investigació independents amb l'objectiu d'avaluar els efectes de Bacillus amyloliquefaciens CECT 5940 (Ba) sobre:

  • el guany de pes corporal (GPC),
  • la conversió alimentosa (C:A) i
  • la ingesta d'aliment (IA) en pollastres.

Els estudis es van realitzar entre 2001 i 2018 (Quadre 1).

Quadre 1 - Assaigs d'investigació
Quadre 1 - Assaigs d'investigació

L'anàlisi estadística va utilitzar efectes fixos i aleatoris per a estimar la grandària de l'efecte mitjà (TEM) de la diferència entre els pollastres d'engreixament del grup control i els alimentats amb Ba, un interval de confiança (IC) del 95% de TEM i la probabilitat que TEM siga diferent a zero (Ho: TEM = 0).

Es va realitzar una fique-regressió per a avaluar la variància de TEM (heterogeneïtat) entre els estudis (Ho: els estudis comparteixen una grandària d'efecte comú). L'anàlisi estadística es va realitzar utilitzant una estratègia robusta d'estimació de variància amb el macro de SAS.

Grandària d'Efecte Mitjà (TEM)

Diferència entre tractaments en cada estudi*

  • Efecte xicotet ≤ |0.2|
  • Efecte mitjà |0.2| - |0.8|
  • Efecte gran ≥ |0.8|

*Cohen, J. (1977)

La grandària de l'efecte és una forma simple de quantificar la diferència entre dos grups que té molts avantatges sobre l'ús de les típiques proves d'estadística.

Aquest emfatitza la grandària de la diferència en lloc de confondre'l amb la grandària de la mostra, en altres paraules, és una manera de quantificar la grandària de la diferència entre dos grups, posant èmfasis en l'aspecte més important d'una intervenció, en lloc de la seua significació estadística. Bàsicament si la grandària de l'efecte és diferent que zero, significa que la intervenció (l'aplicació del probiòtic en aquest cas) realment va canviar la variable afectada (creixement, conversió, etc…) i en quina mesura va poder variar-la.

La dieta amb Ba va tindre tendència a augmentar GPC (TEM = 1.025, IC 95% = -0.149 a 2.198, P = 0.078), va reduir significativament la C:A (TEM = -1.667, IC 95% = -2.353 a -0.980, P = 0.001), i no afecte la ingesta d'aliment (TEM = -0.322, IC 95% = -0.943 a 0.300, P = 0.269).

Cuadro 2

Cuadro 3

Què significa llavors que la grandària de l'efecte en conversió alimentosa va ser TEM = -1.667?

Si partim d'una operació amb els següents paràmetres:

  • C:A = 1.6; SEM = 0.02
  • Amb un TEM: g ̅ = -1.667; 95% CI = [-2.353, -0.980
  • Podem esperar que la C:A millore a: C:A = 1.55 – 1.58

Aquesta investigació ha demostrat que el cep de B. amyloliquefaciens CECT 5940 millora consistent i significativament els paràmetres productius en pollastres d'engreixament fins i tot fins i tot en condicions de producció que varien enormement entre elles.

Aquestes millores es poden resumir en un increment del pes final del 2% i una reducció de 5 punts en la conversió alimentosa com a mitjanes. Lògicament, encara que aquest efecte siga esperable en tots els casos, la seua magnitud no serà sempre igual depenent de les condicions de cada cas.

Font: aviNews