Logo de la Universdad de Valencia Logo Colegio Mayor Rector Peset Logo del portal

Derechos y culturas. Los retos de la diversidad en el espacio público y privado. Presentació del llibre d'Angeles Solanes. Dimarts 18 de desembre a les 19.30h

  • 13 diciembre de 2018
Image de la noticia

L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València presenta, al Col·legi Major Rector Peset, el proper dimarts 18 de desembre el llibre “Derechos y Culturas. Los retos de la diversidad en el espacio público y privado”, d’Ángeles Solanes.

La diversitat cultural és un element vertebral de les societats modernes i la seua gestió en els sistemes democràtics és inajornable. Aquesta diversitat sol associar-se, en bona mesura, a la pluralitat que ve de la mà de la immigració i desperta un cert recel. Els múltiples reptes de la pluralitat se situen ara en l'intent de gestionar-la per a aconseguir una interacció enriquidora, constructiva i respectuosa amb els drets humans.

 

Existeixen diferents elements de potencial conflicte, que al costat del context de crisi i al desmantellament de l'Estat de benestar, fan versemblant un repunt del discurs xenòfob. La forma de tractar aquests conflictes exigeix recursos humans i materials, i quan aqueixa inversió igualitària i redistributiva no es produeix passem al malestar social i a les patologies que afecten a totes les categories socials, acudint a la por i a la preferència nacional. D'ací, la imperiosa necessitat d'articular polítiques públiques i implementar mesures que permeten construir una convivència pacífica, afrontant i gestionant les possibles desavinences. 

 

Analitzar els desafiaments vinculats a la gestió de la diversitat cultural, exigeix abordar la tensió existent en les societats plurals entre llibertat i igualtat, així com la controvertida noció de cultura i la seua relació amb la identitat. Des d'aquesta perspectiva, poden examinar-se i afrontar-se els conflictes culturals que sorgeixen tant en l'espai públic com a privat.

 

Per a reflexionar de manera crítica sobre aquests temes, l'Institut de Drets Humans, el dia 18 de desembre, a les 19.30 h., en el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, organitza la presentació del llibre “Derechos y Culturas. Los retos de la diversidad en el espacio público y privado”, Ángeles Solanes, Tirant el Blanch, València, 2018. En aquesta trobada participaran, a més de l'autora, Javier de Lucas, director de l'Institut de Drets Humans i María Elena Olmos, secretària general de la Universitat de València.


L'Institut Universitari de Drets Humans, creat en 2005, com a centre específic de recerca multidisciplinària de la Universitat de València, contribueix així a l'avanç en el coneixement dels drets humans des de la sensibilització, la promoció, la reflexió i el diàleg, en un dia tal emblemàtic com el 18 de desembre, Dia Internacional del Migrant, alineant-se amb el compromís de Nacions Unides en la protecció efectiva i plena de tals drets.

 

Organitza: Institut de Drets Humans de la Universitat de València; Multihuri, Diversidad y Convivencia: Los derechos Humanos como guía de acción; Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades; Unión Europea, Fondo Europeo de Desarrollo Regional. Col·labora: Col·legi Major Rector Peset.
Entrada lliure. Aforament limitat.